Göteborgs-Posten

Vill ge sin mördade syster en identitet Fakta: Detta har hänt

- KARIN GISTEDT

EMMES MINNE. Emma. TRIPPELMOR­DET I över ett år har Emmas syster anonymiser­ats, varit 18-åringen som dödades i trippelmor­det i Uddevalla. Nu väljer Emma att berätta öppet om sin syster, ge henne tillbaka sitt namn och sin personligh­et. – Jag vill inte att hon bara ska vara en siffra. Hon är min älskade Emme, inte en anonym 18-åring.

Emma Hassellöf vill visa alla vem hennes syster egentligen var, en tjej med mycket utstrålnin­g och charm.

– Jag kan inte vara tyst längre, säger Emma. Det känns så fel, att jag beskriver Emme som en människa som lös upp hela världen med sitt leende, med sitt sätt att vara. Men att hon bara nämns som 18-åringen. DET ÄR FÖRKLARING­EN till att Emma berättat om sin syster i en veckotidni­ng, att hon visat en bild av henne och berättat om Emme som den tjej hon var innan hon blev ett av offren i trippelmor­det i Uddevalla.

Redan tidigare har de två andra offrens namn varit kända och omskrivna, men flera av Emmes anhöriga har inte velat att hennes namn skulle publiceras.

– Jag tar steget och mamma står bakom mig, säger Emma. EMMA HASSELLÖF SÄGER att det hela tiden känts konstigt att läsa om systern som 18-åringen. Emme fick aldrig uppleva sin 19-årsdag. Hon sköts kallblodig­t till döds en kort tid innan sin födelsedag. Nu vill Emma att alla ska få se bilden av hennes syster.

– Jag vet att Emme hade velat ha det så, att inte vara en anonym siffra. Dessutom vet jag att hon aldrig låtit sig tystas ner och genom att vi inte berättar vem hon var, så har hon blivit anonymiser­ad. För mig är hon inte 18-åringen, inte bara en siffra. Hon är mitt allt, min tvillingsj­äl, min minikopia. EMMA HASSELLÖF JOBBAR fortfarand­e med sin sorg. Hon säger att det inte går en enda dag utan att hon tänker på sin mördade syster. Hon läser om bröderna som dömts

Det var den 7 mars 2015 som trippelmor­det skedde i Uddevalla.

De två bröderna Mark Saliba, 23, och Martin Saliba, 22, dömdes till livstids fängelse för morden i hovrätten. Martin Saliba är fortfarand­e på fri fot och är internatio­nellt efterlyst. för morden, varav en befinner sig utomlands.

– Jag tycker det är ganska skönt att läsa att han längtar till Uddevalla. Jag hoppas verkligen att hans samvete knackar på dörren. Det enda jag vill veta är hur det gick till, hur min syster mördades och varför. Det är det enda vår familj önskar. FÖR ATT GÅ vidare och arbeta i Emmes anda tänker Emma försöka arbeta mot orättvisor och rasism.

– Emme hatade våld, orättvisor och rasism. Det skulle kännas så bra för mig om jag fick sprida hennes budskap i hennes namn. Jag skriver massor nu och hoppas på något sätt kunna få ut det. Kanske genom föredrag eller på något annat sätt.

Emma säger också att det är viktigt att sprida hur en familj drabbas av våldet. Att det är så många som blir lidande.

– Det är min dröm att nå ut med det, sedan får vi se hur det blir, säger Emma. Men Emme ska inte ha dött förgäves. Jag vill sprida hennes namn och vad hon stod för.

”För mig är hon inte 18-åringen, inte bara en siffra. Hon är mitt allt, min tvillingsj­äl, min minikopia.”

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? Emma Hassellöf, till vänster, vill hedra sin systers minne genom att arbeta mot rasism och våld. ”Emme ska inte ha dött förgäves”, säger
Bild: LASSE EDWARTZ Emma Hassellöf, till vänster, vill hedra sin systers minne genom att arbeta mot rasism och våld. ”Emme ska inte ha dött förgäves”, säger
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden