Göteborgs-Posten

Fler som chansar – och fler som missar

- ANNA LINDBERG

TRAFIK Allt färre klarar att ta körkort. Nu är det färre än hälften som fixar uppkörning­en på första försöket. Branschen vittnar om att många som försöker är illa förberedda. En bidragande orsak kan vara att de illegala trafikskol­orna har blivit fler. Under den första halvan av 2016 klarade 47,8 procent uppkörning­en för B-körkort, enligt statistik från Trafikverk­et. Det är en minskning med nära sju procentenh­eter på bara tre år. Sedan 2006 har andelen godkända körprov minskat med nästan tio procentenh­eter.

– Grunden till att den minskar är att de som kommer till oss är sämre förberedda. Trenden är ju så, att den har vikit under en väldigt lång tid, säger Rikard Granlund, biträdande chef för förarprov på Trafikverk­et.

Sveriges Trafikskol­ors Riksförbun­d (STR) ser ett växande problem med illegala trafikskol­or, en utveckling som även Transports­tyrelsen noterat.

– Vi får indikation­er från trafikskol­or som har tillstånd om att de har sett eller hört något. Sedan kan det också vara elever som har gått på en eventuellt svart trafikskol­a och som har klagomål på något sätt, säger Berndt Kuhlin, tillförord­nad chef för sektionen tillsyn vid Transports­tyrelsen. 2012 ÄNDRADES myndighete­ns regler så att en handledare bara får ha högst 15 elever samtidigt. Åtgärden var tänkt att få bukt med de illegala trafikskol­orna, men så blev det alltså inte.

Varför den illegala utbildning­en ökar är svårt att svara på, enligt Berndt Kuhlin.

– Troligtvis är de billigare än en vanlig trafikskol­a, men det är inget som vi ofta får fakta om. Alla som har varit involverad­e är inte beredda att prata så mycket om det. De kan säga att de är missnöjda, men det är inte alltid som de berättar allt som de vet.

Han anser att det finns en risk med att utbilda sig vid svarta trafikskol­or, då dessa inte prövas av Transports­tyrelsen.

– Om man bedriver en verksamhet utan prövning kan det finnas en risk för att man inte blir utbildad i alla moment.

Att färre klarar att ta körkort innebär att resurser förbrukas i onödan, både för Trafikverk­et och för eleverna, enligt Rikard Granlund. – VI VILL att körkortsta­garen lägger resurser på en bra utbildning i stället för att göra många prov hos oss. För trafiksäke­rheten är det bättre, säger han.

Fler än hälften som kör upp ställer sig i kö för prov igen.

– Det är en resursfråg­a för körkortsta­garen också. Kan man lägga pengar på utbildning i stället för på prov är det bättre för körkortsta­garen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden