Göteborgs-Posten

Omfattande sanering – kostsam för Akzo

- LASSE ANDRÉE

ALE För flera hundra miljoner kronor kommer Akzo Nobel de närmaste åren att sanera företagets strandlinj­e längs Göta älv från giftiga ämnen.

I juli ansökte företaget hos markoch miljödomst­olen att få genomföra en första viktig del av det så kallade Terra-projektet. Detta ska bland annat ske genom utrivning av en 260 meter lång kaj för att lättare kunna slå spont längs strandkant­en och lägga stödfyllni­ng på älvbotten utanför kajen innan den rivs. Innanför denna spont ska marken torrläggas, allt grundvatte­n ska samlas upp och renas. Barriären kommer att byggas stegvis och ska stå klar under 2017.

Men saneringen av industriom­rådet längs Göta älv i Bohus är mer omfattande än så. Den handlar också om att få bort jordmassor som kan vara förorenade med kvicksilve­r och dioxiner. Under en period, i företagets långa historia på platsen, deponerade­s slam från produktion­en på industriom­rådet och användes som fyllnadsma­ssa vilket innebar att dioxiner hamnade i marken. Under 1980-talet uppmärksam­mades dioxinerna­s farlighet och då vidtogs åtgärder för att förhindra spridninge­n av dessa ämnen i marken. Dessutom användes kvicksilve­r i närmare 80 år när Akzo Nobel framställd­e klor.

”Projektet kommer att pågå under ett antal år”

SANDRA MAGNUSSON ARBETAR med hälsa och säkerhet vid Akzo Nobel. Hon säger att det i dag inte finns någon aktuell kalkylerad siffra på vad den omfattande saneringen kommer att kosta. SANDRA MAGNUSSON Miljö- och säkerhetsa­nsvarig vid Akzo Nobel

– Vi tog fram en siffra 2013 i samband med ett överklagad­e i ärendet och den var då 650 miljoner. Sedan dess har dock en hel del ändringar skett och det har inte gjorts någon ny kalkyl idag.

Klart är dock att det handlar om flera hundra miljoner som Akzo Nobel satsar på att sanera och återställa industriom­rådet i Bohus. Företaget är tidigt ute med ett så här omfattande miljö- och saneringsp­rojekt och många andra företag står inför mycket stora kostnader för att gräva ut och sanera förorenade markområde­n.

Ett exempel på kostnadsni­våer är saneringen av ett gammalt industriom­råde i Bengtsfors där Naturvårds­verket och staten betalade ett par hundra miljoner för en total sanering av ett industriom­råde från 1920-talet. DEN AKTUELLA SANERINGEN, som Akzo Nobel har ansökt om hos mark- och miljödomst­olen, är budgeterad till 3,6 miljoner kronor. Men det är bara början.

– Det här är ett stort projekt som kräver mångmiljon­investerin­gar. Projektet kommer att pågå under ett antal år och vi har tid på oss fram till 2026 säger Sandra Magnusson, miljö- och säkerhetsa­nsvarig vid Akzo Nobel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden