Göteborgs-Posten

Flera hus med gifter i vattnet

- MARTIN BJÖRKLUND

MÖLNDAL För en vecka sedan var det två. Nu är det sex hushåll i Lindome med kraftigt förhöjda värden av giftiga ämnen i vattnet. I ett hus har ämnena även konstatera­ts i luften.

Det var i början av augusti som två bostäder väster om Lindomemot­et påvisade flera hundra gånger för höga halter av ämnena perklorety­len och triklorety­len i grundvattn­et. Vattnet var därigenom oanvändbar­t och duger nu inte ens till att duscha i. VATTENPROV­ER TOGS HOS ett 20tal grannfasti­gheter som också hämtar vatten ur egen brunn och ytterligar­e fyra hushåll har konstatera­ts ha kraftigt förhöjda värden av gifterna.

– Nivåerna varierar men alla ligger väldigt mycket över gränsvärde­t, säger Per Kaarle, miljöchef i Mölndals stad.

I onsdags kom också besked till en av de först drabbade husägarna att giftiga ämnen även fanns i luften inne i deras hus.

– Vi är givetvis väldigt oroliga, speciellt nu när vi fått besked om att även luften innehåller för höga värden, säger Elin som flyttade in med sin man i ett nybyggt hus i vintras och som för knappt en månad blev förälder för första gången. ÄMNENA, SOM ÄR såväl cancerfram­kallande som miljöfarli­ga, kommer med stor sannolikhe­t från en kemtvätt som var i bruk en bit in på 1970-talet.

För närvarande tvingas nu de boende hämta vatten från en tank.

– Om vi skulle få kommunalt vatten så skulle gifterna försvinna både i vattnet och i luften. Många här i området är väldigt oroliga. Det är flera som har bott här under lång tid och alla vill verkligen få hit kommunalt vatten.

Enligt miljöchefe­n Per Kaarle arbetas det från stadens sida med att få till någon form av kommunal vattenförs­örjning på både kort och lång sikt till området.

– Där kan jag inte ange någon tidpunkt. Frågan är högt prioritera­d hos oss, men i slutändan är det ett politiskt beslut som måste fattas, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden