Göteborgs-Posten

Färre kineser ser film på bio

- TT-REUTERS

EKONOMI Kineserna struntar i att gå på bio, vilket oroar både filmbransc­hen och ekonomer.

Försäljnin­gen av biobiljett­er sjönk i Kina med tio procent under andra kvartalet, jämfört med samma period förra året. Det är den första nedgången på omkring fem år.

Nedgången ses som ett tecken på att konsumente­rna drar åt svångremme­n, vilket även drabbar vardagslyx som bio. NEDGÅNGEN OROAR Hollywood, som länge siktat in sig på Kina som en viktig marknad utanför hemlandet. Antalet biodukar i USA är fem gånger så många i förhålland­e till invånare. Så det finns rum för tillväxt i Kina, som hittills i år dragit in motsvarand­e 4,5 miljarder dollar, omkring 38 miljarder kronor, på biobesök och snart förväntas gå om USA som världens största filmmarkna­d.

Dessutom kan biosiffror­na ses som viktiga för Peking, som ser inhemsk konsumtion som ett mål för att förflytta det ekonomiska beroendet från handel och statliga satsningar. DET FINNS OCKSÅ uppgifter om att filmbolag själva köpt upp biljetter i landet för att blåsa upp biljettsif­frorna, vilket i sin tur skapat en biobubbla.

Men det kan också vara så att filmerna helt enkelt inte varit så bra den sista tiden.

– Många kinesiska filmer på senare tid har inte gjort bra i från sig och många tittare känner att det inte finns så mycket som är värt att se, säger Wang Xin, som arbetar på en större biograf i Shanghai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden