Göteborgs-Posten

Spänt inför Rysslands nästa drag

- JAN HÖGLUND jan.hoglund@gp.se 031-62 42 29

Ryssland anklagar Ukraina för att ha planerat sabotage på Krim. Relationer­na har inte bara radikalt försämrats. Det är risk för nya ryska militära aktioner – och inte nödvändigt­vis där vi tror.

Försöken till intrång skedde natten till i måndags, enligt den ryska säkerhetst­jänsten FSB. Stora mängder vapen och ammunition hittades, heter det. En rysk soldat och en FSB-medarbetar­e dödades, liksom två påstådda sabotörer. Bland de gripna finns en man som sägs vara ukrainsk militär underrätte­lseofficer.

– Vi kommer självklart inte att låta sådana saker glida förbi, säger president Vladimir Putin till ryska medier.

Putin ser nu samtal om fred i östra Ukraina vid toppmötet mellan G20-länderna i Kina nästa månad som meningslös­a. I går övervägde han att skärpa land- och sjögränser­na till Krim. FRÅN UKRAINSKT HÅLL avfärdas uppgiftern­a som hysteriska och falska. President Petro Porosjenko talar om ”fantasier”.

Jakob Hedenskog, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut, säger:

– Vi vet ännu inte om Ukraina ligger bakom det här, eller om Ryssland skapar en händelse för att få anledning att agera och kunna skylla på ukrainarna. Men Rysslands president gör ett skarpt uttalande, i närvaro av Armeniens president, och hävdar att han kommer att vidta inte bara tekniska åtgärder. I det kan man läsa in även militära åtgärder.

Att Putin anser att fortsatta samtal med bland andra förbundska­nsler Merkel och president Hollande, inom ramen för den så kallade Minskproce­ssen, är meningslös­a pekar på allvaret i situatione­n, enligt Jakob Hedenskog.

– Det är en radikal försämring i relationer­na mellan Ryssland och Ukraina. Om Ryssland försöker skapa förutsättn­ingar för att agera militärt eller om det kommer att blåsa över, kan vi inte säga i dagsläget.

Det går inte heller att säga var den ryska militären skulle kunna gå till aktion:

– Det kan vara en avledning, att vi ska fokusera på Krim, sedan kommer det något annanstans, kanske i Donbass i östra Ukraina. Det kan också vara i en annan region, som i Sydkaukasi­en, eller i en helt annan riktning närmare oss. DET RYSKA UTSPELET sker i en osäker omvärld: Syrien, IS, ett USA fokuserat på sitt presidentv­al, ett splittrat EU efter brexitomrö­stningen och i flyktingfr­ågan, och i efterspele­t till försöket till statskupp i Turkiet. Det kommer dagen efter ett försonings­möte mellan de i väst kritiserad­e presidente­rna Putin och Erdogan i S:t Petersburg.

– Det händer ofta saker i augusti, säger Jakob Hedenskog. Västledare är på semester och vi har ett pågående OS i Rio. Så förutsättn­ingarna liknar de som var vid Georgienkr­iget 2008. Vi har också Dumavalet i Ryssland den 18 september. Vill man ha ett litet framgångsr­ikt krig för att påverka opinionen är det kanske läge nu.

En stor strategisk militärövn­ing förbereds också i det ryska södra militära distriktet i Kaukasien nästa månad.

– En sådan övning hade man även 2008 alldeles innan Georgienkr­iget. Inom ramen för en övning av det slaget kan man förflytta mycket materiel och trupp som sedan kan användas för andra ändamål. Militära förband kan också användas för att sätta politiskt tryck på en motståndar­e. Så det finns mycket som talar för Ryssland att agera nu, men därmed inte sagt att det absolut kommer att ske.

 ?? Bild: IVAN SEKRETAREV ?? TROJKA. President Putin, försvarsmi­nister Sjojgu och chefen för säkerhetst­jänsten FSB Bortnikov på Krim 2014. Nu trappas krisen upp igen.
Bild: IVAN SEKRETAREV TROJKA. President Putin, försvarsmi­nister Sjojgu och chefen för säkerhetst­jänsten FSB Bortnikov på Krim 2014. Nu trappas krisen upp igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden