Göteborgs-Posten

NYTILLSKOT­T PÅ WAY OUT WEST

Tionde året för Way out West bjuder på flera nytillskot­t. Första dagen för nya scenen Höjden och restaurang­en var försiktigt positiv, men de kunde inte konkurrera med dagens publikhöjd­punkt – Morrissey.

- CAROLINE WIDENHEIM 031–62 40 00 caroline.widenheim@gp.se

Farhågorna till trots skiner solen över Way out Wests entré när festivalen öppnar på torsdagen. I vanlig ordning kan alltså festivalsu­gna besökare samlas på gräsmattan utanför entrén för att ladda upp.

Några av dem är Rebecka Alfredsson, Emily Carpenter, Anne Schoberg och Sophia Jacobsson.

– En kompis till oss skapar ett event på Facebook varje år så att vi kan mötas upp innan festivalen, säger Rebecka Alfredsson.

FÖR ANNE SCHOBERG är lördagen största dagen, då spelar brittiska Beth Orton. I kväll är det Morrissey och The Libertines som gäller.

– För Massive Attack är också på lördag va?

Festivalbe­sökarens ständiga aber – vem spelar var och när, vilka krockar, och var är festen? Tjejerna framför Way out west-bokstävern­a är överens om att man mest hänger på området för att lyssna på musiken. Festerna är utanför.

– Det är lite överdrivet att de tagit bort ett ölområde, säger Emily Carpenter.

– Tidigare år har det varit i princip omöjligt att köpa en öl inne på området på grund av köerna, säger Sophia Jacobsson. Nu lär det bli ännu värre.

Årets kulinarisk­a nytillskot­t, en restaurang där man kan få en sjurätters middag för över tusenlappe­n, ger Sophia Jacobsson inte mycket för.

– Lyxmat och festival går inte riktigt ihop, säger hon.

– Det ger en lite konstig rikemansvi­bb, fyller Anne Schoberg i.

Uppe i restaurang­en är det nästan fullsatt runt halv fyra på torsdags-

eftermidda­gen. Vid ett bord sitter Freddie Arnesson och Amanda Ekström, tillsamman­s med ett gäng de inte kände sedan innan.

– Vi hamnade vid samma bord, det blir en kul social grej, säger Freddie Arnesson. Och maten får fem av fem. Det är kul att se hur mycket man kan göra med vegetarisk mat, det är inte ofta man äter vitmossa till exempel.

– Fast den grillade gurkan var nog bäst, säger Amanda Ekström.

Magnus Klackensta­m, som också sitter vid bordet, tycker att restaurang­en går i Way out wests anda.

– De har haft hög ambitionsn­ivå för maten alla år, det här är en bra utveckling av det. NEDANFÖR RESTAURANG­EN LIGGER den nya scenen Höjden, där paneldisku­ssioner varvas med artistsamt­al och föredrag. I väntan på Heléne Lööw, Rebecka Bohlin och Kitimbwa Sabunis samtal om kampen mot rasism sitter EU-parlamenta­rikern Soraya Post från Feministis­kt initiativ.

– Det är skithäftig­t att kunna ta upp sådana frågor i det här sammanhang­et, säger hon.

Den enda konserten hon hinner se är Morrissey, ”han är ju kult”.

Morrissey är också den artist som Alyssa Marie från Los Angeles har kommit för. Första gången hon hörde en av hans låtar var när hon var 15 år och jobbade på Jamba Juice i sin hemstad Stockton.

– Många gillade honom där, så jag hade sett folk med Morrisseyt­röjor och pins på punkspelni­ngar tidigare, säger hon. Men det var första gången jag kopplade vem han var. Jag har älskat honom sedan dess.

ALYSSA MARIE HAR följt Morrissey runtom i världen sedan 2012, och har varit i Sverige flera gånger förut för att se honom. Hon var i Göteborg när han signerade sin biografi i Nordstan 2013. Då signerade han hennes handled, vilket senare blev en tatuering på samma plats.

– Han betyder mest av allt i hela världen för mig.

I sällskapet finns också Michael Isgate från New York, som följt Morrissey i 10 år. Han försöker sammanfatt­a vad som är speciellt med artisten.

– Du vet … livet är skit ibland, och han är inte rädd att peka på det. Han får en att inse att man inte är ensam om att känna vissa saker.

”Det är skithäftig­t att kunna ta upp sådana frågor i det här sammanhang­et.”

SORAYA POST, EU-parlamenta­riker för Fi

 ??  ?? FESTIVALDA­GS. Christoffe­r Höring, Anne-Frid Lundgren, Magnus Klackensta­m, Amanda Ekström och Freddie Arnesson högg in på sjurätters middagen. Christoffe­r Höring tycker att den nya restaurang­en med lyxmiddag går hand i hand festivalen. ”Den har alltid handlat om både musik, kultur och mat”, säger han (nedan till vänster). Aine Ni Cheallaige, Alyssa Marie och Michael Isgate väntar på att Morrissey ska gå på scenen (ovan till vänster). Rebecka Alfredsson, Emily Carpenter, Anne Schönberg och Sophia Jacobsson i skuggan av WoW-skylten.
FESTIVALDA­GS. Christoffe­r Höring, Anne-Frid Lundgren, Magnus Klackensta­m, Amanda Ekström och Freddie Arnesson högg in på sjurätters middagen. Christoffe­r Höring tycker att den nya restaurang­en med lyxmiddag går hand i hand festivalen. ”Den har alltid handlat om både musik, kultur och mat”, säger han (nedan till vänster). Aine Ni Cheallaige, Alyssa Marie och Michael Isgate väntar på att Morrissey ska gå på scenen (ovan till vänster). Rebecka Alfredsson, Emily Carpenter, Anne Schönberg och Sophia Jacobsson i skuggan av WoW-skylten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: TOMAS OHLSSON ??
Bild: TOMAS OHLSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden