Göteborgs-Posten

Festivalfi­lm som lyfter viktiga frågor

- MARIA DOMELLÖF-WIK

WAY OUT WEST Årets filmprogra­m på Way out West är en rolig mix av högt och lågt, heta premiärer och obskyra dokumentär­er. I alla fall om vi ska tro Svante Tidholm, som ansvarar för urvalet.

Förutom musik och samtal erbjuder Way out West i år också drygt 50 filmer. GP ringde upp programans­varige Svante Tidholm. Hur har du tänkt tematiskt kring årets urval?

– Jag har gått på magkänsla och byggt ett program som blandar högt och lågt, spelfilm med dokumentär och som kan tänkas passa så många festivalbe­sökare som möjligt. Premiären på amerikansk­a Swiss Army Man blandas med Chet Baker-filmen Born to be blue och en dokumentär som Tickled, sånt är roligt. Jag är också särskilt nöjd med kortfilmsp­rogrammet i år, och att ha fått hit en dokumentär som Bortom Lampedusa som vann guldbjörne­n i Berlin i år. Ligger tonvikten vid musikfilme­r?

– Ja det skulle jag säga. Minst häften av filmerna har en musikkoppl­ing på ett eller annat sätt, det kan också vara en koppling till festivalen­s övriga utbud och politiska diskussion­er. Men bland årets musikfilme­r finns till exempel About the young idea om The Jam och Brendan Tollers dokumentär Danny Says om Danny Fields som var manager för The Stooges, MC5 och Ramones när han inte arbetade för The Doors, Lou Reed och Nico. Vi kan se både Nick Cave och Joy Division i tyska dokumentär­en B-movie: Lust & Sound in West-Berlin 19791989. Hur musiknördi­ga är årets filmer på en skala?

– Vi har alltid haft ett ganska starkt utbud av nischade musikfilme­r och det tycker jag är jättekul. Då lockar vi också till oss de verkliga die hard-fansen. Så de smala filmerna är en verkligt viktig del de också. Hur politisk är årets festival när det kommer till film?

– Festivalen har hållbarhet som tema, vilket är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som går att tolka i bred bemärkelse även

Vi har alltid haft ett ganska starkt utbud av nischade musikfilme­r

socialt. Vi har en rasism som växer och en miljö som går åt helvete, så där finns många utmaningar. Det jättevikti­gt att lyfta de politiska frågorna, och inte minst inom dokumentär­film finns en stark vilja att förändra världen. Vi har till exempel en exklusiv förhandsvi­sning av Bugs. Men jag vill även nämna filmer som Cowspiracy, och Erik Gandinis The Swedish theory of love. Vilken film sticker ut mest?

– Medan vi lever är ett absolut måste, Dani Kouyatés relationsd­rama som kretsar kring hemvist och utanförska­p. En modig film. Dessutom är det kul att vi har smygpremiä­r för Netflixser­ien The get down.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden