Göteborgs-Posten

Tornéus tog lärdom av pallmissen i London

- JENS BORNEMANN TT

OS: FRIIDROTT Jättehoppe­t tog honom till OS och gör att han är världstvåa inför OS. Men Michel Tornéus blickar hellre framåt mot en OS-final.

– Det där hoppet kanske är något som barnbarnen får höra, men nu gäller OS, säger han.

Flygturern­a varar i över åtta meter. Men marginaler­na i andra änden är extremt små i längdhoppe­t.

Som vid Michel Tornéus fjärdeplat­s i London-OS för fyra år sedan, då en enda centimeter saknades för bronset. till mäktiga 8,44 meter – i + 1,8 meter per sekund.

På plats i Rio värjer han dock från frågor om sin sista minuten-lösning.

– Jag har släppt den tävlingen, jag har inte tid att tänka på det där nu, säger han.

– Det satt otroligt långt inne att få komma hit, men jag lyckades lösa det och nu får jag en chans här. ELLER SOM NÄR han klarade OS-kvalgränse­n två gånger på EM i Amsterdam i juli, men i för stark vind. Hans 8,21 som gav honom EM-silvret kom vid en vindstyrka (2,1) som var 0,1 meter per sekund för stark. TORNÉUS.

Det krävdes en extrainsat­t resa, till hög höjd i spanska Sierra Nevada, för att säkra OS-platsen – med ett hopp som till slut mättes upp

ATT KVALIFICER­INGEN dröjde störde inte heller säsongspla­nen nämnvärt enligt Tornéus. Träningspr­ogrammet som tränaren Oscar Gidewall tog fram har hela tiden syftat till att Michel Tornéus ska var som bäst i Rio de Janeiro.

Och, med lärdomarna från London kan det gå riktigt långt.

– Jag är bättre på allt, allt känns väldigt bra, jag har lärt mig väldigt mycket de här fyra åren, säger Tornéus.

– Till exempel när man hamnar i knepiga situatione­r. Jag låg utanför topp åtta i finalen, men lyckades vända i tredje omgången och ökade i fjärde omgången. KALLUR ÄR INGEN OS-nybörjare. Hon var med redan i Aten 2004 och sedan igen i Peking fyra år senare. Men lite ”se och lära” är det även för en veteran, konstatera­r hon.

– Lära kan man alltid göra. Men jag går in i den här tävlingen med en stor portion glädje. Det ska bli himla kul. Jag tänker inte så mycket på resultat, utan det är en produkt som kommer om man är smart och i balans.

Och det är på god väg, berättar Kallur, helt smärtfri även under de tuffa träningspa­ssen i Portugal.

– Det viktiga har varit att genomföra snabbhetsp­assen som jag haft på schemat, de explosiva styrkepass­en, så att det kan komma något explosivt ur benen, säger hon.

– Det börjar kännas rätt bra faktiskt. Jag är nöjd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden