Göteborgs-Posten

Bakgrund: Tidigare avstängda konkurrent­er

- JENS BORNEMANN

Justin Gatlin åkte 2001 fast för att ha använt ett amfetaminp­reparat, en medicin han tagit sedan barnsben för att behandla sin adhd. Den andra förseelsen, 2006, handlade om för höga halter av testostero­n. Gatlin skyllde på en tidigare terapeut, som enligt Gatlin ska ha saboterat för honom på grund av en ekonomisk tvist. Straffet blev fyra års avstängnin­g.

LaShawn Merritt, som även satsar på 400 meter, åkte 2010 fast i tre olika tester. Hans förklaring: han hade köpt ett preparat för penisförst­oring över disk.

Tyson Gay, testade positivt 2013 men fick bara ett års avstängnin­g för att han samarbetad­e med antidopnin­gsmyndighe­ten. Gay skyllde på sin tränare Jon Drummond, som i sin tur stängdes av hela åtta år. på 100 meter i år, väntar på 200 meter en annan amerikansk världsetta, LaShawn Merritt, avstängd en gång för dopning. I 4x100-laget finns bland andra Tyson Gay, också han tidigare dopningsav­stängd.

En svår moralisk balansgång för friidrotte­n när ryska friidrotta­re inte får delta. ATT BOLT VANN kampen på 100 meter i Peking i fjol blev en lättnad för friidrotte­n, men ett år senare är dilemmat det samma.

Justin Gatlin känner sig, inte oväntat, lite orättvist behandlad.

– Jag förstår medierna. De vill vara mer kreativa och kunna skapa sensations­journalist­ik, sade Gatlin i juni.

– Jag är bara en löpare som alla andra. Jag går upp och tränar varje dag, som alla andra. Det är smärtsamt, det gör ont att bli betraktad som en skurk för det är inte hur jag ser mig själv och det är inte så min son eller familj ser mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden