Göteborgs-Posten

Tonåringen som är snabbast i världen JETSKI: ÖVERLÄGSEN 18-ÅRING I JETFART PÅ VATTNET

VM-serieledar­en Emma-Nellie Örtendahl, snart 18, slutade med ridning för att bli bäst i jetski. – Jag gillar bättre att ha en maskin, säger hon.

- ANNELIE SCHOLZ

FAMILJETEA­M. Emma-Nellie Örtendahl har ett färskt EM-guld från i sommar, efter att ha vunnit fem av sex heat på två deltävling­ar. I år har hon tagit ett betydande kliv i världselit­en med sin nya maskin som är specialtil­lverkad i USA.

– Den är lite speciell, men jag gillar den. Det är ju den jag har kört med i år. Och jag vinner för det mesta, konstatera­r hon. HON OCH PAPPA Mats Örtendahl har med sig två jetskis till Tjörn för ett träningspa­ss. Det var genom sin pappa, som också tävlade regelbunde­t i yngre ålder, som hon gled in på sporten i första hand.

– Nu är jag degraderad till mekaniker, säger Mats Örtendahl.

– Men utan mig kommer hon inte långt.

Jetski kan bäst beskrivas som effekt. Hon leder VM-serien, Aqua Bike World Championsh­ip, och har hittills genomfört den med bravur. Under en deltävling i Spanien föll hon i vattnet och halkade efter, men lyckades ändå köra om sju personer och bli fyra i heatet.

– Förra året var vi mycket jämnare, då var det tajta fighter om toppen. Men nu under vintern har jag tränat jättemycke­t och har en snabbare maskin. Nu vinner jag med halva varv, annars brukar det vara sekunder emellan. Om jag ligger fullt är jag väldigt överlägsen faktiskt.

Nya målet att varva över hälften av konkurrent­erna i sina heat.

Så överlägsen är hon. EN ANNAN FRAMTIDSVI­SION är att tävla mer mot killar. I SM-veckans mixade klass vad hon storfavori­t men blev trea efter att ha brutit fingret när hon klämde det mellan jetskin och bryggan. Pappa Mats Örtendahl var också med och tog silver efter att ha ådragit sig ett straff och tappat guldet. I helgen ska VM-serieledar­en åter tävla mot killar i hemmatävli­ngen på Orust.

Emma-Nellie Örtendahl höll länge parallellt på med hästar, och syntes även i SVT:s Ponnyakute­n. När en av hennes hästar gick bort bestämde hon sig för att satsa allt på jetski.

– Då kände jag att jag var färdig. Jag tycker det här är en mycket roligare sport. Det är inte det dagliga slitet att ta hand om hästar. Nu tränar jag mig själv och kör med min maskin. Har du döpt din maskin?

– Nej, men jag vet att det är en tjej. Hon är så bra, så det måste ju vara en tjej.

Emma-Nellie Örtendahl lyfter på axlarna och säger svaret som en självklarh­et.

 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? Far och dotter utgör ett team i världselit­en. Pappa Mats Örtendahl är bland annat Emma-Nellies mekaniker.
Bild: BJÖRN OLSSON Far och dotter utgör ett team i världselit­en. Pappa Mats Örtendahl är bland annat Emma-Nellies mekaniker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden