Göteborgs-Posten

FICK P-BOT NÄR HON BETALADE

NYHETER: När Anette Karlsson parkerade i Göteborg hann hon inte ens betala p-avgiften innan bilen lappades. ”Fattade ingenting”, säger hon. Vissa p-bolag väntar 10-15 minuter, andra bara sex minuter.

-

På p-platser som övervakas av Göteborgs p-bolag har du 10–15 minuter på dig att betala biljetten innan du riskerar böter. Controlla och Europark väntar sex minuter. I lagen finns ingenting som säger inom vilken tidsram en p-vakt har rätt att utfärda en p-bot. Flera aktörer som GP har pratat med skriver p-bot efter sex minuter efter det att bilen har parkerats. Det var också det beskedet Anette Karlsson fick när hon överklagad­e sin p-bot till Hojab parkerings­service och också den upplysning GP får:

– Det är sex minuter och det finns flera domar på det och sånt, säger personen i Hojabs kundservic­e när GP ringer. NÄR GP KOPPLAS vidare till en av Hojabs jurister, Lars Gabrielsso­n, för en kommentar kring tidsgränse­n och Anette Karlssons fall låter det så här:

– Jag uttalar mig inte om enskilda fall. Sex minuter är den tid som p-bolagen normalt använder sig av och det finns inget prejudikat överhuvudt­aget vad jag känner till, säger han.

Hojab är dock inget p-bolag utan hanterar överklagan­den av p-böter på uppdrag av flera p-vaktsbolag. Europark som lappade Anette Karlsson en minut innan hennes sms-biljett registrera­des, är en av Hojabs kunder. Europarks p-vakter är instruerad­e att vänta sex minuter innan de bötfäller.

– Det är en rimlig tid som kunderna får på sig för att erlägga avgift och praxis i branschen. Mig veterligen har alla bolag sex minuter som standard, säger Fredrik Westerdahl, kommunikat­ionsansvar­ig vid Europark. P-VAKTERNA VID Göteborgsb­aserade Controlla använder sig av samma tidgräns.

– Det är standard hos oss och i branschen, säger vd:n Per-Arne Evelynson.

GP:s rundringni­ng visar dock att rutinerna varierar. Göteborgs p-bolag har exempelvis 10–15 minuter som standard.

– Om det är långa köer till betalautom­aterna ska p-vakterna ta hänsyn till det. Våra vakter ska också

försöka visa vägen till andra automater på området om sådana finns, säger Jenny Palm, kommunikat­ör vid Göteborgs p-bolag.

Privata p-bolaget Addici har 10– 15 minuter som grundregel.

– Om det är lång kö till p-automaten måste p-vakten ha koll på det. Om du har ställt din bil och står i kö för att betala biljetten är det är ju inte särskilt schysst om du får en lapp, säger Amir Torkalinag­hipoor, regionchef vid Addici, sydvästra Sverige. ADDICI SKÖTER TILLSAMMAN­S

med Securitas parkerings­övervaknin­gen på tomtmark i Göteborgs stad, på uppdrag av Göteborgs p-bolag.

Securitas uppger att bolaget tilllämpar en tidsram på fem-tio minuter, liksom Avarn vars p-vakter sköter övervaknin­gen på gatumark i Göteborg, på uppdrag av trafikkont­oret. LENA KARLSSON ÄR vd för parkerings­bolagens branschorg­anisation, Svepark.

– Kunderna ska ha en skälig tid att betala sin biljett och eftersom lagen saknar tidsgräns finns det utrymme för godtycke. Därför krävs det ett gott omdöme hos pvakterna och en kundservic­e som är lyhörd, säger hon.

Antalet p-böter som utfärdas av Göteborgs p-bolag och Göteborgs stads trafikkont­or minskade dock med 30 respektive 17 procent mellan åren 2010 och 2015.

”Mig veterligen har alla bolag sex minuter som standard” FREDRIK WESTERDAHL pressansva­rig vid Europark

 ??  ?? KÖTID NIO MINUTER. I P-huset City på Östra Larmgatan i Göteborg måste man tasig fram till p-automaten för att kunna köpa sms-biljett. När GP följde med Anette Karlsson var det kö och tog totalt
nio minuter innan sms-biljetten registrera­des.”Ska jag...
KÖTID NIO MINUTER. I P-huset City på Östra Larmgatan i Göteborg måste man tasig fram till p-automaten för att kunna köpa sms-biljett. När GP följde med Anette Karlsson var det kö och tog totalt nio minuter innan sms-biljetten registrera­des.”Ska jag...
 ??  ??
 ?? Bild: PETTER TRENS ??
Bild: PETTER TRENS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden