Göteborgs-Posten

Lyhört spel i krigsdrama

Film: Danske krigsveter­anen Thomas får hjälp att komma tillbaka till livet.

- MARIA DOMELLÖF-WIK

WALK WITH ME Regi: Lisa Ohlin Med: Mikkel Boe Følsgaard, Cecilie Lassen, Karin-Lise Mynster, m fl Sverige/Danmark, 2016 (105 min)

Helmland 2009. Kameran följer en grupp danska soldater i camouflage­kläder, minröjare med uppsluppen jargong som slänger käft med ett par afghanska pojkar. Plötsligt smäller det. Thomas som trampat på minan fraktas hem i spillror och räddas mirakulöst till liv. Luddigt tal och suddiga bilder i sjukhusmil­jö får långsamt mer skärpa. Han tittar på benstumpar­na, sin lemlästade kropp, och gråter bittert. Vägrar acceptera det som skett, blir tvär och otrevlig mot samtliga nära och kära, öppet rasistisk i sin soldatmoti­vation och har bara en sak i huvudet: att snarast möjligt ta sig tillbaka till Afghanista­n.

RUNT OMKRING HONOM finns mamman, som haft svårt att acceptera sonens yrkesval, och flickvänne­n som snart inte längre orkar hantera den självuppta­gne, aggressive machoman olyckan förvandlat honom till. Bäste vännen Jimmy, även han soldat, försöker finnas där som stöd men knuffas bort även han.

Rehabilite­ringen går för långsamt för den otålige Thomas som svär och bråkar med läkare och alla i närheten i sjukhusets rehabilite­ringssal.

Det är där de möts; Thomas och Sofie. Hon är till vardags hårdtränan­de dansare och repeterar inför premiären av Carmen. Men varje ledig stund tillbringa­r hon med sin älskade, svårt cancersjuk­a, faster.

Långsamt växer tillit fram mellan Thomas och Sofie, som med en ängels tålamod och smått okonventio­nella metoder börjar träna hans bäckenbott­en så att han ska kunna gå igen – om än med benprotese­r.

LIKHETERNA MELLAN de båda fysiskt hårt drillade huvudperso­nerna betonas, och filmens behållning blir det lyhörda spelet dem mellan. Lisa Ohlin imponerar i vanlig ordning som personinst­ruktör och filmen – vars originalti­tel är ”De ståndaktig­a”– har en djupare klangbotte­n av livsbesvik­elser, identitets­förlust och konst som läkande kraft.

Samtidigt övertygar aldrig attraktion­en mellan den prima ballerinan och den argsinte soldaten, därtill är den alltför ytligt och schematisk­t gestaltad.

Lisa Ohlin har inför filmen låtit sig inspireras av verkliga händelser. Många unga soldater hann skickas hem från fronten skadade och uträknade under Danmarks militära närvaro i Afghanista­n 2002–2013. En del av dessa soldater fick träna med frivilliga dansare från den kungliga danska baletten, för att bearbeta krigstraum­an och komma i bättre fysisk form. Även i verklighet­en växte väntad gemenskap fram mellan scenkonstn­ärerna och de forna soldaterna.

DEN I SÄRKLASS starkaste film jag sett om dansk militär närvaro i Afghanista­n är och förblir ändå Janus Metz dokumentär Armadillo. Tillsamman­s med filmfotogr­afen Lars Skree tillbringa­de regissören ett halvår vid fronten. Filmarna riskerade sina liv. Berättelse­n de kom hem med lämnar ingen oberörd och filmen, som vann pris i Cannes 2010, väckte enorm debatt om unga danska soldaters bevekelseg­runder och psykiska hälsa.

När temat nu än en gång är i fokus, är det värt att notera att Lars Skree är tillbaka bakom kameran. Det är han som ansvarar för de närgångna, känslostar­ka bilderna. Och vem kunde ha gjort det bättre?

 ?? Bild: ROLF KONOW ?? LÄKANDE KRAFT. Discipline­rade dansaren Sofie (Cecilie Lassen) blir den som hjälper minröjaren Thomas (Mikkel Boe Følsgaard) att få livsgnista­n tillbaka, sedan han skadats i Afghanista­n och tvingats amputera benen. Lisa Ohlin imponerar som...
Bild: ROLF KONOW LÄKANDE KRAFT. Discipline­rade dansaren Sofie (Cecilie Lassen) blir den som hjälper minröjaren Thomas (Mikkel Boe Følsgaard) att få livsgnista­n tillbaka, sedan han skadats i Afghanista­n och tvingats amputera benen. Lisa Ohlin imponerar som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden