Göteborgs-Posten

ARV MÅSTE ALLTID HANTERAS

En vandring på en begravning­splats i Ukraina väcker tankar om relationen mellan kulturarv och nationalis­m.

- ADAM CWEJMAN

Uppe på kullen ligger ett par gravstenar omkullvält­a och placerade i en cirkel. I mitten har någon eldat tidningar och kvistar. Ölburkar och chipspåsar ligger kringströd­da. Jag befinner mig på den plats som under trehundra år var den ukrainska staden Rivnes judiska begravning­splats. Det finns ingen skylt som förklarar vad som en gång fanns här. Går man in på Google maps står det ”allmän park”.

Spåren av hebreisk skrift, snidade lejon och utsträckta händer går knappt att skönja på de få kvarvarand­e och vräkta stenarna. Innan jag lämnar begravning­splatsen läser jag, mitt bland skräp och spritflask­or, Kadish, begravning­sbönen för de släktingar som är begravda under jordhögarn­a.

Tyskarna var för upptagna med att mörda stadens befolkning under andra världskrig­et för att hinna utplåna de fysiska bevisen efter judarna. Den saken ombesörjde kommuniste­rna. Efter kriget, när Rivne tillhörde den ukrainska delrepubli­ken i Sovjetunio­nen, användes gravstenar­na som byggmateri­al.

När kommunhuse­t, som ligger nedanför kullen uppfördes, skyfflades den utgrävda jorden från bygget upp över gravarna. Det regionala arkivet, som ligger ett stenkast från begravning­splatsen, har gjort sitt för att mörka stadens förflutna. För utomståend­e finns få dokument tillgängli­ga som visar att en majoritet av stadens befolkning var judisk och polsk före kriget.

I TURISTGUID­ERNA FINNS inte en stavelse om stadens egentliga ursprung. Det är nätta och tillrättal­agda pamfletter. Trots att ukrainare bara utgjorde en bråkdel av stadens befolkning innan kriget tycks historiesk­rivningen börja först år 1945. År noll.

Om nazisterna, med hjälp av lokalbefol­kningen såg till att mörda alla stadens judar, så har kommuniste­rna efter kriget gjort allt de kunnat för att utplåna spåren från det förgångna. Av stadens många synagogor finns inte många rester. Den minimala judiska församling­en försöker förgäves att få tillbaka byggnaden i vilken den stora synagogan fanns innan kriget.

Ukrainarna är ett stolt folk under enorm press. Inget land i Europa har haft en så kraftig befolkning­sminskning i modern tid. Emigration, alkoholism, fattigdom. Allt har bidragit till att åderlåta landet på dess befolkning. Nu befinner sig Ukraina i ett lågintensi­vt krig med ryskfinans­ierade separatist­er. Det är inte så konstigt att man sluter sig samman, understryk­er den gemensamma historien. Filtrerar bort alla tecken på att man en gång delade det här landet med en rad andra nationalit­eter.

ATT ÖSTEUROPA STÅR på blodig jord är bekant för de som kan sin 1900-talshistor­ia. Men inte nog med det. Det moderna Östeuropei­ska nationella projektet bygger till stor del på att aktivt och målmedvete­t censurera och omforma det förflutna. Under århundrade­n i det Habsburgsk­a kejsardöme­t, Polen och Tsarryssla­nd levde ukrainare, polacker, judar, tyskar, tjecker, romer och ungrare. Sida vid sida i en spänd men fungerande kompromiss.

Den tiden är över. Två världskrig senare och femtio år av medveten etnisk rensning, signerad kommuniste­rna, är Östeuropa en samling etniskt homogena stater. Vad som återstår är att utplåna de sista tecknen på att det en gång såg annorlunda ut. Den processen pågår för fullt.

LIKSOM ETT FÖRNEKANDE av kulturarve­t kan tjäna de som hatar nationalis­men, kan det vara ett redskap för de mest intensivt troende nationalis­terna.

I Sverige räds man att svensk historia inte i tillräckli­gt stor utsträckni­ng avspeglar nutidens multikultu­rella nation. I Ukraina är man rädd att historien inte bekräftar den nutida homogena ukrainska nationens självbild. I båda fallen är kulturarve­t ett politiskt vapen. I båda fallen är det förflutna ett hot mot ett nutida politiskt projekt.

Hur man förhåller sig till en plats kulturella och historiska arv säger också en del om vilken väg man väljer för framtiden. Att göra våld på det förflutna är att göra de levande historielö­sa, oavsett om de har etniska eller kulturella band till platsens tidigare invånare. Den lärdomen är giltig oavsett om man befinner sig i Ukraina eller Sverige.

 ?? Bild: ADAM CWEJMAN ?? ELIMINERAD. Resterna av Rivnes judiska begravning­splats.
Bild: ADAM CWEJMAN ELIMINERAD. Resterna av Rivnes judiska begravning­splats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden