Göteborgs-Posten

Sänkta skatter är inget universalm­edel

- JAN EDLING Analytiker på Flexicurit­y.

GLOBALISER­INGEN ÄR BÅDE ett hot och en möjlighet för små och medelstora företag. Å ena sidan kan företag slås ut i teknisk omvandling och internatio­nell låglönekon­kurrens. Å andra sidan möjliggör globaliser­ingen också inköp av insatsvaro­r och -tjänster till lägre priser. Det innebär att företag kan skapa nya och växande marknader. Det som framgångsr­ikt utnyttjats av de stora företagen har i alltför liten utsträckni­ng använts av de små och medelstora företagen. Detta har inneburit att storföreta­gen flyttar allt större delar av produktion, underlever­antörer och forskning till de nya marknadern­a.

Tyvärr har de små och medelstora företagen inte kunnat kompensera för det bortfall av produktion och sysselsätt­ning som blivit följden. Som ett resultat av detta har den svenska exporten sedan 1990-talet stadigt utvecklats sämre än EU15.

En lärdom av detta är att företag måste flytta produktion­en högre upp i värdekedja­n. De måste i ökad utsträckni­ng konkurrera med kunskap och unika innovation­er – inte låga löner, lågutbilda­d arbetskraf­t och kopior. För att konkurrera på globala marknader måste företag satsa mer på sammansatt­a produkter, där egen tillverkni­ng och importerad­e komponente­r och understödj­ande tjänster kombineras till system.

En annan lärdom är att mindre företag måste gå i kluster, det vill säga lära sig samverka med andra små och stora företag vars komponente­r tillsamman­s når framgångar i förhandlin­gar med den globala marknadens beställare.

FÖR ATT RUSTA små och medelstora företag för en global konkurrens på hemmaplan eller exportmark­naden krävs ett kunskapsly­ft för företag. Investerin­gar i utbildning på alla nivåer, inklusive det livslånga lärandet. En fungerande regiontraf­ik. Stimulanse­r för att få företag att rekrytera arbetskraf­t med högre utbildning. Ökat samarbete med högskolor och industrifo­rskningsin­stitut. Utbildning­sprogram för export, gärna riktade till elever med kulturell bakgrund i expanderan­de marknader

Sänkta skatter och arbetsgiva­ravgifter för företag är inget universalm­edel. I värsta fall kan generella stimulanse­r av detta slag snarare fördröja nödvändig produktivi­tetsutveck­ling i näringsliv­et.

Skattestim­ulanser för forskning och innovation, utveckling av företagens processer, organisati­on, kompetensu­tveckling, marknadsfö­ring, deltagande i mässor ger klarare signaler om vilka företag Sverige behöver.

Att företag kan söka statsstöd för detta är relativt okänt, både i företag, näringsliv­sorganisat­ioner och myndighete­r, men det är just dessa typer av stöd som EU förordar (EU-förordning 651/2014 och åtföljande svenska förordning­ar) för att få små och medelstora företag att växa.

Många har uppfattnin­gen att lån och riskkapita­l endast är till för företag i storstäder­na. Det är fel. Räknat per capita beviljar såväl VINNOVA, ALMI och Norrlandsf­onden stöd och lån i hela landet till företag som vill utveckla sig. För de företag som vill söka sig ut på exportmark­naderna finns stora möjlighete­r att söka exportkred­iter. Tyvärr är allt detta något som är okänt för många företag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden