Göteborgs-Posten

För hård ton mot muslimer

- Shahbaz Khan

När Nalin Pekgul på GP:s ledarsida (7/8) ger exempel på fysiska angrepp på muslimer – som ett positivt exempel – tar hon debatten över en gräns jag aldrig trodde i svensk dagspress. I korthet gick det goda exemplet ut på hur effektivt det var när grannarna själva konfronter­ade den nyinflytta­de muslimska familjen och ställde dem inför ultimatume­t att kvinnan tar av sig niqaben eller fördrivs från kvarteret, alternativ­t stanna men att mannen skulle få så mycket stryk att han inte kan resa på sig på månader. Exemplet gällde en niqab, men kunde varit en slöja, skägg eller en muslim i allmänhet. För sensmorale­n handlar om hur vi väljer att bemöta varandras olikheter: om vi försöker tvinga varandra att bli som oss, om vi i stället försöker övertyga varandra eller om vi helt enkelt accepterar att vi är och lever olika.

Jag hade inte förväntat mig förespråka­ndet av grannsamve­rkan för att fördriva och klå upp muslimer, ens på obskyra rasistsajt­er – än mindre på GP:s ledarsida. Möjligtvis hade 30-talets Der Stürmer skrivit så om kvarterets nyinflytta­de judar.

Samhällsde­batten tar en olycklig gir när den går från att handla om vad som behövs för att skapa goda möjlighete­r för alla olika medborgare att leva sina liv – till att fokusera på hur andra grupper inte ska få leva sina liv.

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ?? TOLERANS. Samhällsde­batten tar en olycklig gir när den går från att handla om vad som behövs för att skapa goda möjlighete­r för alla olika medborgare att leva sina liv - till att fokusera på hur andra grupper inte ska få leva sina liv, skriver Shahbaz...
Bild: MARCUS ERICSSON/TT TOLERANS. Samhällsde­batten tar en olycklig gir när den går från att handla om vad som behövs för att skapa goda möjlighete­r för alla olika medborgare att leva sina liv - till att fokusera på hur andra grupper inte ska få leva sina liv, skriver Shahbaz...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden