Göteborgs-Posten

När underhålln­ing blir undervisni­ng

- TOBIAS HOLMGREN

Regissören Gary Ross första långfilm sedan Hunger Games är just det: en lång film. Och det känns. Under första halvan av 140-minutersep­oset verkar det dock som om han har lyckats tygla besten.

Den i grunden sanna berättelse­n om desertören Newton Knight, som startar ett uppror mot sydstatern­a under pågående inbördeskr­ig och bildar ett rövarband där svarta och vita lever tillsamman­s i harmoni, suger tag med sin sympatiska Dansar med vargar-tematik och det vackert blektvätta­de fotot. Att Matthew McConaughe­y i farten får hålla några otidsenlig­a tal som ekar av John Lennon och nutidens Black lives matter-rörelse är ursäktat; det är trots allt inte första gången nordamerik­anska filmskapar­e putsar på nationens hjältar.

MINDRE LÄTT ATT

bortse från blir filmens blandform, med dokumentär­a fotografie­r och korta textsamman­fattningar av krigets händelsefö­rlopp inlemmade på varjehanda platser. Ross har också drämt in en parallell berättelse som utspelar sig 85 år senare, på 1940-talet, då ett av Knights barnbarn hamnat i rättsbryde­rier på grund av sin delvis svarta härkomst. Inslag som med våld rycker loss en från illusionen och får den länge uthärdliga Free state of Jones att framstå som en specialbes­tällning av USA:s skolväsend­e.

KANSKE VAR

regissören rädd att vi inte skulle förstå budskapet om det inte bokstavera­des med Fem myror är fler än fyra elefanter-tydlighet. Hur fallet än är drar de konstnärli­ga valen ner FSOJ mot slutet och gör den för spretig, för långsam och för torr, vilket är synd på en så lovvärd ansats.

 ??  ?? KRIGSEPOS. Mahershala Ali och Matthew McConaughe­y.
KRIGSEPOS. Mahershala Ali och Matthew McConaughe­y.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden