Göteborgs-Posten

Dags att kriminalis­era dopning

- Robert

Den olympiska kommittén gick till slut inte särskilt hårt fram mot de dopingmiss­tänkta – kanske inte helt oväntat. Dock är det så att inom ett rättsamhäl­le tolereras inte fuskare, oavsett om det är inom affärs-, forskarvär­lden eller politiken. De kan lagföras. Idrottsvär­lden är en del av samhället men fuskare kommer relativt lätt undan – någon form av avstängnin­g är det värsta som kan hända. Frågan är om det kan fortsätta så.

Inom dagens idrott är marginaler­na hårt pressade. Om man ska vara på topp måste man lägga upp sin träning på en avancerad nivå, utsätta sin kropp för betydande påfrestnin­gar – vilket medför icke obetydliga risker. Men i detta läge, med sin hälsa som insats, kan man ändå inte mäta sig med de som dopat sig. Inte minst gäller det vissa extremspor­ter som fridykning. I detta fall, oavsett hur man än tränar så kan man inte matcha någon som tagit sig en dos EPO.

De som dopar sig utsätter på så sätt medvetet sina medtävland­e för ren livsfara. Dessa kan försöka nå samma djup men egentligen har de ingen chans, oavsett hur de tränar.

Det är svårt att se på detta på annat sätt än att det handlar om ett kriminellt beteende, både mot individer i sig och i förlängnin­gen även med ekonomiska konsekvens­er. Det verkar dock att idrottsvär­lden inte kommer att ta några initiativ. Det borde då vara högst angeläget för övriga samhället att på allvar ta sig an frågan. Sverige skulle kanske kunna spela en roll där.

Mölndal

 ?? Arkivbild: LARS PEHRSON ?? KRIMINELLT. Det är svårt att se på dopningen på annat sätt än att det handlar om ett kriminellt beteende, skriver signaturen Robert.
Arkivbild: LARS PEHRSON KRIMINELLT. Det är svårt att se på dopningen på annat sätt än att det handlar om ett kriminellt beteende, skriver signaturen Robert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden