Göteborgs-Posten

Så länge M duckar kommer SD att dominera

Sverigedem­okraternas parlamenta­riska styrka tvingar allianspar­tierna att kasta sig ut i det okända.

- SVEND DAHL/LNB

Moderatern­as partisekre­terare Tomas Tobé är en ”typisk lort”, lät Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson meddela i sitt sommartal i helgen. M-ledaren Anna Kinberg Batra svarade med att ta fram Fredrik Reinfeldts gamla arsenal och beskrev SD som rasistiskt (SVT Agenda 28/8).

Problemet är att Kinberg Batra inte kommer undan Åkesson. Innerst inne vet alla allianspol­itiker att en borgerlig regering efter 2018 kommer att behöva SD-stöd i riksdagen. DET ÄR LÄTT

att förstå varför det smälls i dörrar gentemot SD. Partiets historia är långt ifrån aptitlig och fram tills för ett år sedan företrädde övriga partier en fundamenta­lt annan syn på migratione­n.

Att samtliga partier, med undantag för C och V, i dag förespråka­r en migrations­politik som Jimmie Åkesson för ett drygt år sedan inte ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig skulle bli verklighet, har dock undanröjt det stora sakpolitis­ka hindret för att regera med stöd av SD.

En invändning mot detta är givetvis SD:s ideologisk­a rötter i vit-makt-rörelsen. Det är dock relevant att dra sig till minnes hur Sveriges förra pariaparti hanterades. Kommuniste­rna i det som i dag är Vänsterpar­tiet, uppbackade av en stormakt med globala ideologisk­a och militära ambitioner, var under lång tid ett påtagligt hot mot den svenska demokratin.

Samtidigt som Socialdemo­kraterna var de första att erkänna detta hot, tog man utan att tveka emot kommuniste­rnas stöd för att kunna säkra sitt maktinneha­v. För röster i riksdagsvo­teringar luktar inte. DEN AVGÖRANDE FRÅGAN

när man som potentiell­t regeringsp­arti tar ställning till stöd från ett pariaparti är var gränsen går. För S var det glasklart att kommuniste­rna inte fick ha inflytande över Sveriges utrikes- och säkerhetsp­olitik. I relationen till SD är det lika självklart att försvara den liberala demokratin­s kärna. Fri- och rättighete­r, minoritets­skydd, pressens och domstolarn­as oberoende, är områden där det är omöjligt att kompromiss­a.

I politikens alla vardagsfrå­gor, som skatter, betyg och valfrihet i välfärden, finns det däremot ingen anledning att göra skillnad mellan partiers röster. ALTERNATIV­ET TILL ATT

Alliansen skaffar sig en relation till SD, liknande den S hade till kommuniste­rna, är någon form av blockövers­kridande samarbete. Det fungerar bra i flera kommuner, men är kringgärda­t av osäkerhet på nationell nivå. Inte minst gäller det att komma ihåg att C och L i dag står till höger om M i frågor som rör skatter och arbetsmark­naden, vilket gör de gamla tankarna på en mittenrege­ring svårförver­kligade.

Sverigedem­okraternas parlamenta­riska styrka tvingar allianspar­tierna att kasta sig ut i det okända. Så länge de inte på ett moget sätt klarar av att hantera existensen av SD, kommer Jimmie Åkesson att vara svensk politiks huvudperso­n.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD ?? HUVUDPERSO­NEN. Allianspar­tierna måste lära sig att leva med SD:s parlamenta­riska styrka.
Bild: EMIL LANGVAD HUVUDPERSO­NEN. Allianspar­tierna måste lära sig att leva med SD:s parlamenta­riska styrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden