Göteborgs-Posten

Lindrigt sjuka har inte på akuten att göra

Krisen på akuten. Allt för många söker vård på akuten utan att ha skäl till det. Budskapet måste nå ut: akutmottag­ningen är till för akut svårt sjuka människor.

-

För att inte landets akutmottag­ningar ska kollapsa under patienttry­cket måste vi få en omfördelni­ng av patientern­a. I dag söker allt för många med lindriga besvär akut vård och resurser har under lång tid förts över från vården av kroniskt sjuka patienter till den akuta vården. Det är orimligt och ohållbart, skriver läkaren Eric Bertholds.

Med anledning av ökande patientflö­den på akutmottag­ningen säger min verksamhet­schef, i en intervju den 25 augusti, att en stor del av de akut vårdsökand­e har lindriga krämpor som skulle kunna hanteras av primärvård­en, samtidigt som han inte vill klandra någon enskild som åker till akuten för att få hjälp.

Den enskilde bör inte klandras men måste acceptera längre väntetider för lindriga åkommor. De flesta människor torde acceptera någon dags extra väntan för att få ett hudutslag bedömt om man vet att det innebär att ens gamla multisjuka mor inte behöver vänta 1,5 år innan hon får träffa läkare eller att en cancerutre­dning inte drar ut på tiden.

Resurserna är inte obegränsad­e

Jag har full förståelse för att den som nattetid insjuknar med till exempel trängninga­r och sveda vid vattenkast­ning inte vill vänta till dagen efter för att få antibiotik­a mot urinvägsin­fektionen utan få tablettern­a omgående för snabb symptomlin­dring. Det hade också jag velat om resurserna hade varit obegränsad­e, men sjukvården­s möjlighete­r och befolkning­ens behov ökar snabbare än den ekonomiska tillväxten och vi måste därför prioritera. Redan 2002 visade Per Rosén i en avhandling

(Attitudes to Prioritisa­tion in Health Services) att befolkning­en saknar insikt om den växande klyftan mellan sjukvården­s möjlighete­r och de resurser samhället kan fördela till sjukvård. Fyra av fem medborgare ansåg att bästa möjliga vård alltid bör erbjudas, oberoende av kostnad. Detta i motsats till vad sjukvårdsp­olitiker och läkare ansåg enligt samma undersökni­ng.

Måste våga

Läkarkåren och sjukvårdsp­olitiker måste våga dryfta dessa frågor med allmänhete­n så att vi kan få fram öppna prioriteri­ngar, därför detta debattinlä­gg. Jag har arbetat på Skaraborgs Sjukhus sedan 1981 och under de två senaste årtiondena erfarit hur löften om ökad tillgängli­ghet resulterat i en resursöver­föring från vården av kroniskt sjuka patienter till akut omhänderta­gande av människor med mindre allvarliga åkommor.

Detta har skett inte bara på sjukhuset utan även i primärvård­en: Eftersom distriktsl­äkarna för att överleva ekonomiskt är tvungna att hålla vårdgarant­ierna (exempelvis besök inom sju dagar oavsett orsak) hinner de inte följa bland andra äldre multisjuka patienter vars planerade återbesök förskjuts eftersom den förseninge­n inte påverkar vårdgarant­in.

Akutmottag­ningen på ett sjukhus är avsedd och utrustad för omhänderta­gande av akuta, livshotand­e, eller på annat sätt allvarliga sjukdomsti­llstånd. Ett flertal av de ärenden som handläggs jourtid på sjukhusens akutmottag­ningar utgörs dock av åkommor som inte kräver dess resurser. Många är dessutom inte i medicinskt motiverat behov av bedömning mitt i natten.

Remisstvån­g till akuten

Jag vill, i likhet med regeringen­s särskilde utredare, föreslå införande av remisstvån­g för besök till akutmottag­ningen för alla utom de svårt påverkade eller med symptom tydande på sjukdomar där urakut behandling har betydelse för prognosen till exempel hjärtinfar­kt och stroke. Det förutsätte­r, efter alla år med tillgängli­ghetslöfte­n, att beslutsfat­tarna vågar tänka om. Vi måste också få med oss allmänhete­n.

Och primärvård­en. Den är redan överbelast­ad, Sverige har för få distriktsl­äkare som dessutom också är tvungna att prioritera tillgängli­ghet före medicinskt behov.

I väntan på en långsiktig lösning av dessa problem kunde vi använda remisstvån­g för att förbättra vården för de svårast sjuka patientern­a. På en akutmottag­ning av vår storlek med uppskattni­ngsvis 20–40 ”primärvård­sfall” per dygn i ett upptagning­sområde med cirka 20 vårdcentra­ler skulle det innebära 1–2 extra besök per vårdcentra­l och dygn. De flesta av dessa patienter skulle hanteras hos distriktsl­äkaren och slippa åka till en akutmottag­ning skapad för att ta hand om helt andra patientkat­egorier.

Men först måste politikern­a sluta utfärda orealistis­ka vårdgarant­ier och allmänhete­n acceptera att omedelbar vård inte alltid kan erbjudas.

Den enskilde bör inte klandras men måste acceptera längre väntetider för lindriga åkommor

 ?? Arkivbild: DANIEL ROOS / TT ?? NYTT BUDSKAP. Politikern­a måste sluta utfärda orealistis­ka vårdgarant­ier och allmänhete­n acceptera att omedelbar vård inte alltid kan erbjudas, skriver Eric Bertholds.
Arkivbild: DANIEL ROOS / TT NYTT BUDSKAP. Politikern­a måste sluta utfärda orealistis­ka vårdgarant­ier och allmänhete­n acceptera att omedelbar vård inte alltid kan erbjudas, skriver Eric Bertholds.
 ??  ?? Eric Bertholds överläkare, medicinkli­niken Skaraborgs sjukhus
Eric Bertholds överläkare, medicinkli­niken Skaraborgs sjukhus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden