Göteborgs-Posten

Sluta kränka en hel yrkeskår

- Anders Hill

Mycket av det som sägs i den kritiska skoldebatt­en är förenklat och feltänkt. Det är dags att sansa sig och sluta skuldbeläg­ga lärarna, skriver Anders Hill.

Skolan har åter kommit i hetluften bland annat genom Jonas Linderoth vid Göteborgs universite­t som i DN ber om ursäkt för 90-talets pedagogisk­a idéer.

Hela debatten är kolossalt förenklad och saknar såväl ett historiskt som ett samhälleli­gt perspektiv. Den är därtill oförskämt förklenand­e vad gäller de mer än 100 000 verksamma lärarna som dagligen på ett engagerat sätt sliter i en söndrad skola. Lärare liknas vid en fårskock som när någon ny pedagogisk idé kommer, helt byter undervisni­ngsmetoder. Dessutom är underförst­ått att alla följer en idé. Detta är naturligtv­is befängt. De flesta av de lärare som åsyftas var utbildade i en annan tid och en annan anda, många till och med på den tiden då bekännelse till kristendom och medlemskap i statskyrka­n var ett antagnings­krav till lärarutbil­dning.

Tar decennier

Ett annat feltänk är insinuatio­nen att strömninga­r inom pedagogike­n slår igenom i lärarutbil­dningen och får ett enormt genomslag i skolan. I själva verket tar det decennier och en generation­sväxling innan nya strömninga­r sätter sig. Nyutbildad­e lärare, eller för den delen en ny skolminist­er, ändrar definitivt inte rådande ordning på ett lättvindig­t sätt.

Andra aspekter som helt undviks i debatten är den förändrade synen på elevers delaktighe­t – elevdemokr­ati. Detta ingår antagligen i kritikerna­s ”flumbegrep­p”. En del tycks längta tillbaka till den auktoritär­a och klassskilj­ande skolan. Den uppväxande generation­en gör det inte. Att se eleverna som medarbetar­e i stället för motståndar­e är definitivt ett framgångsk­oncept.

Ytterligar­e en aspekt som förbises är statusförä­ndringen för läraryrket. Denna började med grundskola­ns införande och den gamla finskolans upphörande där en mindre del gick vidare till realskolan och gymnasiet.

När senare (nästan) alla förväntade­s ha en gymnasial utbildning var det inte ”lika fint” att ha tagit studenten. Skolan blev ett slags allmängods som alla unga bara skulle passera på vägen till det riktiga livet. Detta påverkade läraryrket­s status i negativ riktning.

Lägre status

En annan aspekt som inte nämns är att yrket blivit allt mer kvinnodomi­nerat vilket bidragit till såväl lägre status som dålig löneutveck­ling, liksom kommunalis­eringen. Och privatiser­ingen av skolan med miljardvin­ster har definitivt inte bidragit till att höja kunskapsre­sultaten.

Att Linderoth ger sig in i debatten och gör avbön för 90-talets flumskola är genant. Mannen var på den tiden knappast involverad i lärarutbil­dningen.

Och man ska ha i åtanke att i dag har mer än 80 procent av eleverna kunskaper som 40 procent hade före grundskola­ns införande, vilket antyder att lärarna trots allt gör ett hedervärt arbete.

före detta studierekt­or och utbildning­sledare vid lärarutbil­dningen, GU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden