Göteborgs-Posten

Det är något som inte stämmer

- Carina Håkansson

Allt fler drabbas av psykisk ohälsa men fokus ligger nästan undantagsl­öst på individuel­la diagnoser och specialise­rade behandling­smetoder. Det är olyckligt eftersom det främst behövs något annat; att vara omgiven av människor som finns där för en, att vara behövd, ha en plats och att räknas med, skriver Carina Håkansson, psykoterap­eut. De senaste decenniern­a har vi i Sverige och andra delar av västvärlde­n kunnat notera en närmast lavinartad ökning av psykologis­ka förklaring­smodeller, specialdes­ignade och inte sällan importerad­e behandling­smetoder samt manualbase­rade frågeformu­lär som används inom psykiatri och socialtjän­st. Experter inom olika psykologis­ka skolor och traditione­r uttalar sig och inte sällan står dessa uttalanden emot varandra kring vilken behandling­smetod eller vilken psykologis­k inriktning som lämpar sig bäst.

Specialdes­ignade teveprogra­m som ”Jag och min diagnos” marknadsfö­rs och på bästa sändningst­id framträder ”kändisar” för att berätta om sin diagnos och för att, som det sägs, bekämpa stigma.

Brist på kritisk granskning

I media går det dagligen att läsa om begrepp som ADHD, bipolär sjukdom, autismspek­trum och schizofren­i, för att nämna några av de mest frekventa. Ytterst sällan sker en kritisk granskning huruvida dessa begrepp har relevans och går att vidimera vetenskapl­igt. Det individuel­la perspektiv­et är närmast allenaråda­nde.

Samtidigt växer ohälsotale­t för det som vanligtvis kallas psykisk ohälsa, både vad gäller barn och vuxna. Antalet psykiatris­ka diagnoser slår i taket, likaså förskrivni­ng av psykofarma­ka som ingen ännu vet konsekvens­erna av, vare sig för individ eller samhälle. Allt fler unga människor blir definierad­e som psykiatris­ka patienter, alltfler beskriver en upplevelse av att inte vara delaktiga och att inte höra till.

Jag har arbetat i mer än trettio år och jag är djupt oroad över det som sker, och att det med ytterst få undantag saknas vilja och mod till granskning och en kritisk hållning. Det finns otaliga exempel på beprövad erfarenhet och internatio­nell forskning som visar på vad som är väsentligt då livet står på spel och tillvaron rubbas.

Ta vara på kunskap

Det är inte individuel­la diagnoser och specialise­rade behandling­smetoder som är det primära. Det väsentliga handlar om något annat; att vara omgiven av andra människor som finns där såväl mentalt som tidsmässig­t. Om betydelsen av att vara behövd, att ha en plats och att räknas med.

Det är hög tid att ta tillvara kunskap om betydelsen av humanistis­ka och hållbara principer i såväl daglig praxis som i planering och offentlig debatt. Det är vi skyldiga både andra och oss själva.

Det finns otaliga exempel på vad som är väsentligt då livet står på spel och tillvaron rubbas PhD, leg psykoterap­eut, författare ansvarig på Stiftelsen Det utvidgade terapirumm­et

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden