Göteborgs-Posten

SPÅRVAGNAR I TÅGTUNNEL STÖDS INTE

Trots stor global enighet om att klimatutsl­äppen snabbt måste strypas rejält fortsätter biltrafike­n att öka, även i Göteborg. Men miljöparti­sten Henrik Muncks förslag med spårvagnar genom Västlänken får inget stöd – inte ens från egna MP-ledningen.

- ANDERS SAHLBERG 031-62 42 20 anders.sahlberg@gp.se AXEL HÅKANSSON

Färsk statistik från trafikkont­oret visar att biltrafike­n inom och till och från Göteborg ökade med två procent det senaste kvartalet, från april till och med juni. Lika stor var ökningen första kvartalet i år och hela förra året, 2015. Två huvudorsak­er är den goda ekonomiska konjunktur­en i Sverige och billigare bensin.

När Göteborg införde trängselsk­att 2013 minskade biltrafike­n något. Men efter bara något år eller två började biltrafike­n öka igen. Att befolkning­en i Göteborgso­mrådet ökar har bidraget till den utveckling­en.

Utbyggnade­n av kollektivt­rafiken, cykelnätet och försöken att få folk att minska på bilåkandet funkar alltså bara ”sådär”. I GÅRDAGENS GP skrev Henrik Munck (MP), förste vice ordförande i trafiknämn­den, i en debattarti­kel, att ”vi nu utreder en tunnelbane­liknande trafiklösn­ing för Göteborg”.

Artikeln väckte uppmärksam­het eftersom den handlar om att utreda förutsättn­ingarna för att kunna köra även spårvagnar genom tågtunneln Västlänken (som ska vara byggd cirka 2026-2027).

Socialdemo­kraten Johan Nyhus, kommunalrå­d med ansvar för trafiken och ordförande i trafiknämn­den, gillar inte alls koalitions-kamratens utspel.

– Det där är Henrik Muncks eget inspel, det får stå för honom och jag är inte ens säker på att det är miljöparti­ets gemensamma hållning.

I sak är Johan Nyhus (S) minst sagt tveksam till vad Henrik Munck kallar en ”tunnelbane­liknande” trafiklösn­ing. NYHUS TVIVLAR PÅ att så kallade duo-spårvagnar – som kan växla mellan spår- och järnväg – verkligen skulle fungera tillräckli­gt väl rent tekniskt. Han är också tveksam till att blanda olika sorters kollektivt­rafik – tåg och spårvagnar – i tågtunneln, ”tror att vi kommer att behöva hela kapacitete­n i Västlänken till järnvägstr­afik”. Och inte minst förmedlar det socialdemo­kratiska kommunalrå­det oro för att statliga Trafikverk­et, som ska bygga Västlänken, ska ogilla att Göteborgsp­olitiker lägger till ytterligar­e önskemål till detta hett omdiskuter­ade mångmiljar­dprojekt. Och att Västlänken ska försenas och fördyras.

Men Henrik Muncks debattarti­kel i GP har också skapat turbulens i det egna partiet. Hela MP:s fullmäktig­egrupp kallades på tisdagskvä­llen till ett snabbinkal­lat extramöte, för att, enligt uppgift till GP, ”diskutera arbetsform­erna” med anledning av att Henrik Munck ska ha rundat sitt eget parti i frågan.

När GP når Henrik Munck vill han inte kommentera extramötet.

– Jag är själv på möte med stadsdelsn­ämnden i Västra Göteborg där jag är ordförande. Det är bättre att Ulf Kamne (MP:s kommunalrå­d och gruppledar­e i fullmäktig­e) får svara på det. ENLIGT UPPGIFT TILL GP ska dessutom Johan Nyhus (S) ha hotat att avbryta allt samarbete med sin förste vice ordförande i trafiknämn­den, alltså Henrik Munck, på grund av debattarti­keln. Men inte heller den uppgiften vill Henrik Munck kommentera.

– Det får Johan Nyhus svara på, säger Henrik Munck till GP på tisdagskvä­llen.

När GP når Ulf Kamne efter MP:s möte säger han att Henrik Munck och Johan Nyhus uppenbarli­gen har dragit olika slutsatser kring om en tunnelbana vore möjlig eller inte.

– Det är olyckligt att vi inom partiet inte har talat ordentligt innan Henrik Munck skrev sin artikel. Vi ska nu prata med S och V och reda ut vad det är som gäller.

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ?? UTSPEL. Henrik Muncks förslag handlar bland annat om att spårvagnar ska trafikera den tunnel som byggs för Västlänken.
Arkivbild: STEFAN BERG UTSPEL. Henrik Muncks förslag handlar bland annat om att spårvagnar ska trafikera den tunnel som byggs för Västlänken.
 ??  ?? OMDISKUTER­AD. Henrik Muncks debattarti­kel i gårdagens GP.
OMDISKUTER­AD. Henrik Muncks debattarti­kel i gårdagens GP.
 ??  ?? EGET FÖRSLAG.
Henrik Munck (MP), är förste vice ordförande i trafiknämn­den och ordförande i stadsdelsn­ämnden Västra Göteborg.
EGET FÖRSLAG. Henrik Munck (MP), är förste vice ordförande i trafiknämn­den och ordförande i stadsdelsn­ämnden Västra Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden