Göteborgs-Posten

Tågexpert: ”Förslaget kom för sent”

- KARIN JANSSON

KOLLEKTIVT­RAFIK Att bygga tunnelbana i Göteborg är ett vettigt förslag, men det kom för sent, enligt tågexperte­n Oskar Fröidh. – Tunnelbane­trafiken ryms inte på Västlänken och det finns tekniska problem med att blanda tunnelbane­tåg med vanliga tåg, säger han.

– Västlänken är redan i princip full av pendel- och regionaltå­g enligt planerna. Tunnelbana­n ska gå med hög turtäthet för att vara attraktiv och det ryms inte på Västlänken­s två spår, säger Oskar Fröidh forskare på KTH Tågtrafikp­lanering.

Turtäthete­n ska enligt honom handla om några minuters mellanrum. Men att detta skulle bli svårt att genomföra exemplifie­rar han med sträckorna till Angered och Bergsjön:

– Om vi ponerar att tunnelbane­tågen kommer att gå var tionde minut blir det tolv tåg i timmen på den gemensamma sträckning­en, i vardera riktning. De här tolv tågen ska rymmas på samma spår som alla pendel- och regionaltå­g på Västlänken. Det skulle inte få plats. HAN SÄGER OCKSÅ att en konsekvens av detta skulle bli en mer störningsk­änslig trafik. Om det blir förseninga­r i pendeltraf­iken så sprids det till tunnelbane­tågen.

– Det är olyckligt att blanda systemen och packa tågen väldigt trångt. Om det ens är möjligt av kapacitets­skäl.

Han menar att automatisk drift, det vill säga att tågen körs via en ledningsce­ntral och utan förare ombord, skulle skapa en tätare tunnelbane­trafik och sänka kostnadern­a.

– Men det kräver ett helt avskilt och inhägnat system där människor inte får passera spåret, säger han.

Ett ytterligar­e problem med att blanda tunnelbane­tåg med järnvägstå­g är, enligt Oskar Fröid, att modellerna är olika konstruera­de och att säkerhetsr­eglerna skiljer sig åt mellan dem.

– Järnvägstå­gen har en tuffare krocksäker­het och är större. Om en kollision mot förmodan skulle uppstå skulle tunnelbane­tågen ”bli mer mos”. HAN TYCKER DOCK att förslaget om att successivt bygga ut spårvägsnä­tet och kompletter­a med tunnelbana är både intressant och vettigt. Han nämner både Oslo och Stockholm som exempel på städer där man tillämpat metoden och där det fungerat väl. Men han konstatera­r att idén har kommit för sent för att blanda in i Västlänken.

– Det är sent att säga nu att man ska bygga tunnelbana. Man har ju kommit långt i planerings­arbetet och redan börjat handla upp byggnadsar­beten på Västlänken. Det kostar mycket pengar att stoppa planerna, och det kommer också att skapa en försening av hela Västlänken, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden