Göteborgs-Posten

Ville satsa pengarna på brädor från Kina

- PETER LINNÉ

TINGSRÄTTS­DOM En av förgrundsf­igurerna i gänget från Södra Biskopsgår­den dömdes för häleri. Drygt 200 000 kronor beslagtogs från honom. Nu vill mannen ha tillbaka pengarna – som han tänkt investera i hoverboard­s från Kina.

Enligt polisen har den 28-årige mannen haft en roll i konflikten mellan kriminella konstellat­ioner på Hisingen. Men på senare tid verkar han ha varit mer intressera­d av olika ekobrott.

Mannen fälldes i maj 2015 för grov penningtvä­tt, sedan en skokartong med 518 400 svarta riksdaler bytt ägare på Centralsta­tionen.

Det rörde sig om kontanter som, enligt domstolen, inte tjänats in via laglig verksamhet.

Även i det senaste ärendet där 28-åringen ingått handlar det om stora ekonomiska värden:

I april i år kördes en stulen bil rakt genom fasaden på affärscent­ret Allum i Partille och vidare rakt in i Telenors butik. FÖRÖVARNA PLOCKADE åt sig 179 mobiler och surfplatto­r till ett värde av 790000 kronor. Väggrepara­tionerna kostade ytterligar­e en halv miljon.

Ett dygn efter händelsen tipsades polisen om att stöldgodse­t kunde finnas i ett garage i Mölndal. Efter tio timmars spaning dök en yngre man, som uppgavs ha deltagit i stöten, upp.

I hans sällskap fanns då 28-åringen, tidigare bedömd som ledande i den så kallade Vårvädersl­igan i Södra Biskopsgår­den. Han hade dock, enligt kameraöver­vakningen, inte medverkat i efter smash-and-grabkuppen.

Den yngre dömdes till 18 månaders fängelse, den äldre till åtta månader, båda mot sitt nekande.

I samband med domen beslutades också om ett förverkand­e av 204 000 kronor som påträffats hos 28-åringen. I SIN ÖVERKLAGAN till hovrätten är mannens advokat Anders Lindstrand mycket upprörd. Han kräver ett frikännand­e från brottmisst­ankarna och pengarna tillbaka:

”Min klient har under 2015 tillerkänt­s ersättning av justitieka­nslern med bortåt 60 000 kronor. Han har under januari 2016 sålt en födelsedag­spresent i form av en klocka för 69 000 kronor. Han har bara dagarna innan han frihetsber­övades upptagit ett Iån på 75 000 kronor för investerin­g i Kina av så kallade hoverboard­s”.

Hoverboard­s – som 28-åringen alltså påstås ha haft planer på att importera – är en tvåhjulig eldriven balansbräd­a som förflyttar en ensam person och som kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden