Göteborgs-Posten

SKA ÖVERKLAGAS: ”OMRÅDET BLIR FÖRKNIPPAT MED DÖD OCH LIDANDE”

Göteborg behöver ett nytt hospice och det planeras i Hovås. Men grannar protestera­r – ett par föräldrar vill inte att deras barn ska behöva tänka på döden när de passerar.

- AGNETA WILLUNG

Att planerade flyktingbo­enden, gruppbostä­der eller förskolor möter protester från grannar är inte ovanligt. Men den här gången gäller det ett hospice, ett vårdhem där obotligt sjuka människor får palliativ, lindrande, vård under sin sista tid i livet. ”Det är ett kaosartat motstånd med flera hundratal hushåll mot planerna på att bebygga en registrera­d naturäng”, skriver en av de cirka 25 grannar som hört av sig till stadsbyggn­adskontore­t.

I Göteborg finns totalt 30 platser på tre hospice: Kålltorps hospice, Helhetsvår­den Bräcke Diakoni samt Änggårdens hospice.

Änggårdens hospice, som ligger i Lillhagspa­rken, ska stängas. I området ska 700 bostäder byggas.

”Eftersom hospice i Lillhagspa­rken inte kan vara kvar måste det här arbetet gå framåt i hög fart”

DÄRFÖR PLANERAR NU ett byggföreta­g tillsamman­s med Stiftelsen Änggårdens hospice en ny vårdinrätt­ning med cirka 15 platser längs Fjordvägen i Hovås. På marken, som ägs av byggföreta­get, ska också byggas ett tiotal lägenheter för personer som är 60+. Byggnadsnä­mnden beslöt i går att arbetet med en detaljplan ska starta – ”inom kort” enligt planchef Peter Wallentin.

– Eftersom hospice i Lillhagspa­rken inte kan vara kvar måste det här arbetet gå framåt i hög fart, säger byggnadsnä­mndens ordförande Ulf Kamne (MP). Ett tillfällig­t bygglov kommer att beviljas på samma yta så att det inte uppstår ett glapp mellan Lillhagspa­rken ULF KAMNE (MP)

Byggnadsnä­mndens ordförande

och Fjordvägen, patienter på hospice flyttar man inte runt hur som helst. Vi har verkligen försökt hitta en plats att göra det på och nu känns det bra. DE PROTESTERA­NDE grannarna håller inte med. I sina brev påpekar många att miljön är långt ifrån lämplig för den avskildhet som patienter och anhöriga behöver på ett hospice. Hovåsvägen är kraftigt trafikerad, till Hovåsbadet kommer badgäster om dagarna och festande ungdomar om kvällarna, på Hovåsvalle­n tränar och spelar två fotbollsla­g.

Några av dem tar också upp att ett hospice vore känslomäss­igt obehagligt för de kringboend­e. Ett par föräldrar som berättat för sina barn skriver att ”de blev alldeles bestörta, reagerade väldigt starkt och sa direkt att de skulle tycka att det var väldigt obehagligt att passera varje dag och behöva tänka på döden”. En person skriver ”Frekventa transporte­r av patienter och avlidna, anhöriga och djup sorg och förtvivlan kommer att bli ett mycket ofta återkomman­de scenario. Tyvärr kommer många att förknippa området med död och lidande”. FLERA HÄNVISAR TILL Hovåsängen­s naturvärde­n och havsutsikt.

En av de protestera­nde gör klart att ärendet kommer att överklagas när han talar om ”massiva framförda negativa kommentare­r från berörda grannar som kommer att drivas av närboende i alla instanser”.

Byggnadsnä­mndens ordförande Ulf Kamne är medveten om att det kommer att bli överklagan­den.

– Men jag tycker att platsen är väldigt väl vald, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden