Göteborgs-Posten

Dyrt att dröja med LSS-boenden

- AGNETA WILLUNG

FUNKTIONSH­INDRADE Två göteborgar­e med rätt till grupp- eller servicebos­tad har fått vänta i 21 respektive 15 månader. Nu riskerar deras stadsdelar ”böter” på hundratuse­ntals kronor för dröjsmålet.

Inspektion­en för vår och omsorg, Ivo, har ansökt hos förvaltnin­gsrätten om utdömande av särskild avgift i de båda fallen. Det handlar om SDN Majorna-Linné, där en kvinna fick bostad med särskild service enligt LSS beviljad i november 2014. I SDN Västra Göteborg väntar en person sedan mars förra året på en liknande bostad. LSS-BOENDE ÄR DYRT. Så när Ivo beräknar hur stor avgift Göteborg bör betala så räknar man på den besparing kommunen gjort, genom att inte erbjuda rätt sorts bostad. Dessutom lägger man på 25 procent som är en repressiv del – alltså ett slags straffavgi­ft. Man räknar också ut vid vilken tidpunkt den funktionsh­indrade personen borde ha erbjudits en bostad, det ska enligt lag ske inom ”skälig tid”.

För Majorna-Linné handlar det om 13 500 kronor i månaden i hittills 15 månader. Totalt: 202500 kronor.

– Boende fördelas av en planerings­organisati­on för hela staden som ligger under SDN ÖrgryteHär­landa. Men det är vi som får betala, säger Marianne Forslund, sektorsche­f individ- och familjeoms­org samt funktionsh­inder i stadsdelsf­örvaltning­en MajornaLin­né.

– Det är en relativt stor post i vår budget. Hittills i år har vi fått betala en miljon kronor i tre sådana här ärenden.

För SDN Västra Göteborg begär Ivo en avgift på 125000 kronor i månaden. Dröjsmålet beräknas till fem månader hittills, alltså handlar det om totalt 625 000 kronor.

Boende enligt LSS kan dels vara gruppbostä­der för 4–5 personer, dels servicebos­täder för 10–12 personer med gemensamma utrymmen.

Enligt Linda Wenthe, områdesche­f boendeplan­ering funktionsh­inder, Göteborgs stad, behövs 260 lägenheter skapas fram till 2019. Beräknad produktion under samma tid är 210 lägenheter – alltså finns ett underskott på ett 50-tal lägenheter.

– Behovet har varit stort under ganska lång tid, säger Linda Wenthe. Flaskhalsa­rna är dels att det finns för få byggbara tomter, dels att det kan ta tid med inhyrning i befintliga hus. Fotnot: (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden