Göteborgs-Posten

Inviger neutral lokal för begravning­ar Fakta: Så säger lagen

- MARTINA LILJEDAHL

NYBYGGE. TJÖRN Svenska kyrkan på Tjörn tror att efterfråga­n på borgerliga begravning­ar kommer att öka. Därför har pastoratet satsat på en ny neutral ceremonilo­kal vilket det inte är ensamt om i stiftet. NEUTRAL. fastighets­ingenjör för Göteborgs stift.

Men allt fler pastorat väljer att bygga speciella ceremonilo­kaler. Så har Landvetter, Mölndal och Stenungsun­d gjort de senaste åren och nu också Tjörn. Trots att antalet icke religiösa begravning­ar nästan kan räknas på en hand under ett år.

– I dag har vi 5-6 per år, men vi tror att efterfråga­n kommer att öka eftersom utträdena ur svenska kyrkan gör det. Däremot har vi ett avtal med Göteborg när det gäller muslimska begravning­ar, säger fastighets- och kyrkogårds­chef Torsten Gustafsson.

Hittills har ett par församling­shem och bårhus nyttjats för neutrala begravning­ar på ön. Men från och med i morgon, torsdag, finns alltså en helt ny byggnad som kostat 4,6 miljoner kronor och finansiera­ts via begravning­savgiften.

– Av respekt för så väl de som har begravning­en som de avlidna har vi valt att erbjuda en särskild lokal. Har vi det här uppdraget från staten så ska vi också sköta det snyggt, säger kyrkoherde Johan Ernstson.

Borgerliga begravning­ar kan se ut på olika sätt och förrättas av olika personer. Det kan vara en Källa: av kommunen utsedd borgerlig förrättare, en officient på begravning­sbyrån, men likaväl kan någon anhörig hålla i ceremonin.

– Prästen får däremot aldrig göra det, säger Torsten Gustafsson. DÄREMOT KAN församling­smedlemmar välja att hålla en mindre begravning i den nya lokalen då de liksom andra betalar begravning­savgift och därmed finansiera­t nybygget.

 ?? Bild: MARTINA LILJEDAHL ?? Torsten Gustafsson, fastighets- och kyrkogårds­chef talar med kyrkogårds­besökaren Kaj Strömer från USA utanför den nya byggnaden.
Bild: MARTINA LILJEDAHL Torsten Gustafsson, fastighets- och kyrkogårds­chef talar med kyrkogårds­besökaren Kaj Strömer från USA utanför den nya byggnaden.
 ?? Bild: MARTINA LILJEDAHL ?? Vitlaserad­e träväggar, grått stengolv och stora fönster möter besökaren i ceremonilo­kalen som är ritad av arkitektby­rån Mats & Arne.
Enligt begravning­slagen är begravning­shuvudmann­en skyldig att tillhandah­ålla gravplats eller motsvarand­e i 25 år,...
Bild: MARTINA LILJEDAHL Vitlaserad­e träväggar, grått stengolv och stora fönster möter besökaren i ceremonilo­kalen som är ritad av arkitektby­rån Mats & Arne. Enligt begravning­slagen är begravning­shuvudmann­en skyldig att tillhandah­ålla gravplats eller motsvarand­e i 25 år,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden