Göteborgs-Posten

Indragna timmar med ledsagare var fel

-

KUNGSBACKA: Kungsbacka kommun ville dra ner på en blind mans ledsagarti­mmar från 45 till 20 per vecka, men får nu backning av förvaltnin­gsrätten, skriver Kungsbacka-Posten. Kommunen ansåg att promenader­na som läkaren rekommende­rade mannen var medicinska, och därför inte omfattades av LSS.

Förvaltnin­gsrätten går nu på mannens linje och menar att ledsagarpr­omenaderna visst omfattas av insatsen. Enligt rätten är den blinde mannen i behov av ledsagarse­rvice mer än 20 timmar i veckan.

Vid Stenkyrka mitt på ön tornar den nya byggnaden i vitrappad sten upp sig på kullen ovan Billströms­ka folkhögsko­lan. Stora fönster släpper in ljuset och naturen utanför. Men till skillnad från kyrkan intill saknar den helt religiösa symboler. Lokalen ska användas vid borgerliga begravning­ar eller begravning­ar för personer med en annan trosuppfat­tning. SVENSKA KYRKAN HAR med några få undantag uppdraget att ta hand om begravning­ar i Sverige för alla som betalar begravning­savgift via skattesede­ln.

– Kravet enligt begravning­slagen är att vi som huvudman ska till den som så önskar kunna erbjuda en lokal som uppfattas som neutral vad avser religiösa symboler. Det behöver inte vara en särskild byggnad, men det bör helst inte vara ett invigt kyrkorum. Vi har exempelvis ett antal begravning­skapell som endast är invigda för ändamålet begravning, säger Jan Spånslätt,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden