Göteborgs-Posten

Upptäckt kan hjälpa beroende

- CARL CATO

FORSKNING Svenska forskare har upptäckt ett samband mellan alkoholism och brist på ett enzym i hjärnan som påverkar impulskont­rollen.

Upptäckten skulle i framtiden kunna ligga till grund för läkemedel som hjälper svårt beroende personer.

Under ledning av professor Markus Heilig har ett forskarlag vid Linköpings universite­t lyckats visa hur långvarig exponering för alkohol försämrar funktioner i hjärnan som påverkar en persons impulskont­roll.

Forskarna har upptäckt att ett stort och långvarigt intag av alkohol leder till att enzymet PRDM2 inte produceras i tillräckli­g mängd i hjärnans framlober. Man har sedan länge misstänkt att personer som lider av alkoholism har en försämrad funktion i hjärnans framlober, men forskarna i Linköping är först med att identifier­a den molekylära mekanism som ligger bakom detta. UPPTÄCKTEN SKA publiceras i Nature-tidskrifte­n Molecular Psychiatry och huvudförfa­ttaren till artikeln är Estelle Barbier, som är verksam vid Linköpings universite­t. Forskarna i Linköping har samarbetat med ett forskarlag vid University of Miami, där ytterligar­e en svensk, professor Claes Wahlestedt, är forsknings­ledare. MARKUS HEILIG TROR att upptäckten ska kunna ligga till grund för läkemedel som kan hjälpa personer som lever med beroende.

– Absolut, läkemedel som återställe­r den här kontrollen. Vi i Sverige är de molekylära neurobiolo­gerna, om man säger så, och i Miami har de kemister. De håller redan på och försöker göra små molekyler som skulle kunna lämpa sig i läkemedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden