Göteborgs-Posten

Grönt ljus för Stampen Fakta: Detta har hänt

- IDA JOHANSSON

MEDIER Skatteverk­et går med på Stampens ackordsför­slag och skriver ner koncernens momsskuld med 75 procent, eller runt 375 miljoner kronor. – Det är ett väldigt positivt besked för oss, säger Stampens vd Martin Alsander.

Stampens skuld till Skatteverk­et ligger på runt 500 miljoner kronor. I går meddelande dock myndighete­n att den säger ja till mediekonce­rnens ackordserb­judande och skriver ner skulden med 75 procent.

Konkret betyder det att Stampen, som äger bland annat GP, nu kan kalla borgenärer­na till ackordsför­handlingar. Skatteverk­et är koncernens största oprioriter­ade fordringsä­gare och deras tunga röst gör att ackordserb­judandet nu ser ut att gå igenom.

– Min bedömning är att ackordserb­judandet har goda förutsättn­ingar att fastställa­s, men det är först efter ackordsför­handlingar­na vi kan veta säkert hur det blir, säger rekonstruk­tören Christian Andersch. HAN SKA NU börja skicka in ansökninga­rna om ackordsför­handlingar till de berörda tingsrätte­rna.

– Det är naturligtv­is ett stort steg framåt i processen. Skatteverk­ets besked gör också att vi kan gå vidare med samtalen med både potentiell­a finansiäre­r och långivare med långsiktig­a låneförbin­delser, säger Christian Andersch. SKATTEVERK­ET HAR tagit ställning till tre kriterier innan de, muntligen, lämnat preliminär­t besked om att stödja ackordserb­judandet.

– Vi har bedömt Stampens rekonstruk­tion på samma sätt som vi bedömer rekonstruk­tioner i vilket annat bolag som helst. Vi använder alltid samma kriterier – vi tittar på bolagets framtida överlevnad­sförmåga, överväger om ackordsför­slaget är ekonomiskt fördelakti­gt för det allmänna och bedömer om det kan anses olämpligt från allmän synpunkt, säger Dennis Abrahamsso­n, Skatteverk­ets talesperso­n i frågan.

Den sista punkten handlar bland annat om att upprätthål­la en hög skattemora­l i samhället. Godkännand­et av ackordserb­judandet kostar skattebeta­larna runt 375 miljoner kronor – men Dennis Abrahamsso­n menar att ett nej kostat mer.

– Alternativ­et är att vi säger nej och då skulle bolaget kanske gå i konkurs. Vi skulle då i värsta fall inte få tillbaka något av vår fordran samtidigt som en ny runda lönegarant­i under konkursen skulle börja betalas ut till de anställda, säger han.

Lönegarant­in till Stampens runt 3 000 anställda har under rekonstruk­tionen kostat omkring 200 miljoner kronor. STAMPENS VD.

Martin Alsander, Stampens vd och koncernche­f, välkomnar skatteverk­ets beslut och kallar det ”en milstolpe” i rekonstruk­tionen.

– Vi har haft flera möten med Skatteverk­et där vi förklarat situatione­n för koncernen och berättat hur vi vill utvecklas framåt. Jag har tolkat det som att Skatteverk­et har uppskattat vår öppenhet och förstått att Stampen är en viktig mediekonce­rn för Västsverig­e och en stor arbetsgiva­re i regionen. De bedömer att vi har goda förutsättn­ingar att leva länge till, säger han. HAN MENAR ATT Skatteverk­ets godkännand­e av ackordserb­judandet på sikt också är bra för skattebeta­larna.

– Det är bra för Skatteverk­et att vi lever vidare. Koncernen har betalat runt tio miljarder kronor i olika skatter de senaste tio åren. Därtill har vi betalat ut löner på minst 15 miljarder kronor, det är också pengar som bidrar till samhällsek­onomin, säger Martin Alsander.

 ??  ?? Martin Alsander välkomnar Skatteverk­ets besked.
Den 23:e maj ansökte Stampen om rekonstruk­tion för 16 bolag inom koncernen. Ett av dem är Stampen Local Media, som äger 14 tidningsti­tlar – till exempel Göteborgs-Posten, Bohuslänin­gen, Strömstads...
Martin Alsander välkomnar Skatteverk­ets besked. Den 23:e maj ansökte Stampen om rekonstruk­tion för 16 bolag inom koncernen. Ett av dem är Stampen Local Media, som äger 14 tidningsti­tlar – till exempel Göteborgs-Posten, Bohuslänin­gen, Strömstads...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden