Göteborgs-Posten

Omstruktur­ering väntar för VSS

- IDA JOHANSSON

SJÖFART Vinst byts mot förlust samtidigt som intäkterna fortsätter falla för Viking Supply Ships. Bolaget genomför nu en rejäl finansiell omstruktur­ering och tar in nya pengar från ägarna.

Viking Supply Ships, gamla Transatlan­tic, har drabbats hårt av det låga oljepriset och den havererade norska off shore-marknaden. Bolagets hela PSV-flotta, fartyg som servar oljeplattf­ormar, är upplagd och det syns nu också tydligt i bolagets siffror för det andra kvartalet.

Nettoomsät­tningen minskar till 298 miljoner kronor jämfört med 553 miljoner kronor under samma period i fjol.

Resultatet efter skatt är en förlust på 128 miljoner kronor, att jämföra med en vinst på 36 miljoner kronor samma period förra året.

I samband med delårsrapp­orten meddelade bolaget också att de skrivit ner värdet på PSV-flottan med 145 miljoner kronor och att kontraktet kring uthyrning av AHTS-fartyget Njord Viking sagts upp i förtid. Det sistnämnda resulterar i ett intäktsbor­tfall på runt 3,3 miljoner dollar under 2016.

Tidigare i veckan berättade Viking Supply Ships att de nått ett avtal med sina långivare. Enligt den överenskom­melsen ska bolaget göra en nyemission på minst 25,2 miljoner dollar mot att de får förlängda och nedskrivna lån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden