Göteborgs-Posten

Nu kan Solveig hänga med i vännernas samtal igen

- LOTTA ENGELBREKT­SON

Solveig Falmann sätter in sina hörapparat­er i öronen så fort hon kliver ur sängen. Det har varit hennes morgonruti­n i 25 år. I hjärtat av Haga i Göteborg är det aldrig tyst. Gatumusika­nter, nattrumlar­e och marknadskn­allar avlöser varandra. Men när Solveig Falmann går och lägger sig för natten stannar ljuden av. Då tar hon ur sina båda hörapparat­er och tystnaden sänker sig.

– Men jag är absolut inte döv. Jag skulle höra om någon kom in genom dörren till exempel, säger hon.

Solveig Falmann var i 50-årsåldern när hon upptäckte att något var galet med hörseln. Hon ingick i ett matlag på sex personer som brukade luncha ihop och hon märkte att hon inte alltid hängde med i samtalen. Det var svårt att urskilja vad vännerna sa när alla pratade i munnen på varandra.

– Då gick jag till företagshä­lsovården för att kolla min hörsel, men där hittade man inte något fel. Därefter gick det ytterligar­e några år, berättar hon. TILL SLUT VÄNDE sig Solveig Falmann till hörcentral­en på Sahlgrensk­a, där man kunde konstatera att hennes hörsel var nedsatt. Som hjälpmedel fick hon en liten dosa med tillhörand­e hörlurar att använda i sociala sammanhang. Men trots att hon själv kunde reglera ljudnivån upplevde hon att ljudet var ihåligt och tröttsamt för öronen, och hon använde bara lurarna ibland.

”Det blev väldigt mycket bättre när jag fick vanliga hörapparat­er”

– DET BLEV VÄLDIGT mycket bättre när jag fick vanliga hörapparat­er. Även om det tog lite tid att vänja sig vid dem, säger hon.

Solveig fick rådet att sätta in hörapparat­erna direkt på morgonen, så att hjärnan skulle anpassa sig till ljudförstä­rkningen. Nu ingår SOLVEIG FALMANN ritualen i hennes morgonsyss­lor och hon reflektera­r inte särskilt mycket över den. – FAST NÄR JAG pratar i telefonen är hörapparat­en i vägen, så då brukar jag ta ut den och använda högtalarfu­nktionen i stället, säger hon.

Nackdelen med hörapparat­erna är att de inte sorterar bort alla biljud på ett naturligt sätt. Och när en ambulanshe­likopter på väg till Sahlgrensk­a passerar på låg höjd blir Solveig Falmann störd av bullret. På större tillställn­ingar kan hon även ha svårt att följa med i samtalet och skratten och hon tvingas koncentrer­a sig hårt. – DET BRUKAR GÅ ett tag, sen orkar jag inte mer och slutar lyssna. Tyvärr riskerar jag att uppfattas som lite dum, om jag inte deltar i konversati­onen, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden