Göteborgs-Posten

MATTSSON: TRUMP SKA REDOGÖRA I DETALJ OM FLYKTINGPO­LITIKEN

Symboler säger mer är ord. Och när Donald Trump försäkrar att han skall kasta ut alla illegala invandrare är det med en mur av höbalar bakom ryggen. Hö och country signalerar konservati­sm.

-

HÖBALAR.

De senaste veckorna har debatten gällt vad Donald Trump egentligen avser att göra med de över elva miljoner papperslös­a invandrare som finns i USA. Ett stenhårt budskap har följts av ett mjukare som följts av ett skoningslö­st som ersatts av ett mildare.

Men när Trump häromdagen framträdde vid ett valmöte var det hårdheten som segrat. I slutet av denna vecka skall Trump, enligt sin kampanjsta­b, sätta ned foten och mer detaljerat redogöra för sin immigratio­ns- och flyktingpo­litik.

Signalsyst­emet har dock använts en tid. Och för att visa politisk inställnin­g används höbalar och countrymus­ik av konservati­va republikan­ska politiker. Hö, nyskördade pumpor och amerikansk­a flaggor är dekoration­er på och vid scenen och countrymus­ik dånar över kampanjmöt­ena. Alla konservati­va värderinga­r fångas därmed in utan att något konkret behöver sägas. Och skulle någon till äventyrs kritisera den superpatri­otiska inramninge­n är det enkelt att avfärda allt med att det är höst och snart skördefest­en Halloween. Vad är det för fel med att bejaka det som naturen så vänligt berikat amerikaner­na med?

Och det var just mot en mur av uppstaplad­e höbalar som Donald Trump började sätta agendan för de tuffa tag mot illegala immigrante­r som skall bli ett grundtema i resten av kampanjen. Han hamrar in att elva miljoner människor inte har rätt att vistas i USA och säger att alla måste hålla sig till de regler som barn i USA lär sig redan i lekskolan. De måste stå i kö och vänta på sin tur och inte gå före.

Trumps vicepresid­entkandida­t Mike Pence, det republikan­ska partiets ordförande och tongi-

 ??  ?? Donald Trump väntas under onsdagen berätta hur han ska kasta ut alla illegala invandrare i USA.
Donald Trump väntas under onsdagen berätta hur han ska kasta ut alla illegala invandrare i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden