Göteborgs-Posten

Diktators fall öppnar för maktkamp

- OLA WESTERBERG

UZBEKISTAN Oron är stor för att Uzbekistan­s president Islam Karimovs sjukdom eller bortgång ska utlösa en maktkamp med våldsamma konvulsion­er i landet och i den centralasi­atiska regionen.

Medan vanligtvis välunderrä­ttade nyhetstjän­sten Ferghana skriver att Karimov dog i söndags klockan 15.35 efter sin hjärnblödn­ing, rapportera­r ryska nyhetsbyrå­n Ria Novosti att hans tillstånd är stabilt. Regeringen och Karimovs ena dotter har dock bekräftat att han vårdas på sjukhus. I VILKET FALL som helst är diskussion­en nu igång om vem som kan efterträda landets starke man och vad det betyder för Uzbekistan och omvärlden.

Karimov har i 25 år gått balansgång mellan Kina, Ryssland och USA, liksom mellan hemlandets klaner. Allt motstånd i Uzbekistan har krossats och staten blivit en av världens allra mest repressiva. Många lär inte sakna Karimov, men oron är stor för en våldsam utveckling.

– Karimov har skapat en djupt auktoritär och alltmer korrupt stat som är i ett mycket svårt ekonomiskt läge. Karimovs förmåga att balansera klanernas makt, och hans tyngd ända från Sovjettide­n, har kunnat upprätthål­la status quo under en lång tid. Men situatione­n kan inte fortsätta. Även om vi inte ser några tecken på våld just nu finns det en tickande bomb i själva systemet, säger Steve Swerdlow, Central asien utredare vid människorä­ttsorganis­ation en Human Rights Watch.

–Ensak som gör situatione­n farlig är bristen på någon forma v opposition, på intresseor­ganisation­er, fria medier eller någon offentlig arena där man kan ha en meningsful­l diskussion om landets framtid, säger Swerdlow. UTÖVER EN MAKTKAMP mellan klaner, finns en risk att nästan dagliga gränsincid­enter med Tadzjikist­an och Kirgizista­n ska urarta.

Om Karimov inte kan styra landet ska senatens talman träda in i tre månader, men det ses inte som en långsiktig lösning. I stället nämns tre andra personer som tänkbara tronarving­ar – premiärmin­ister Sjavkat Mirzijajev, finansmini­ster Rustam Azimov och chefen för den brutala säkerhetst­jänsten SNB, Rustam Inojatov, som starkt kontroller­ar invånarna.

Med sådana kandidater finns inget hopp om ett friare samhälle – om inte västvärlde­n insisterar på demokratis­ka reformer, anser Swerdlow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden