Göteborgs-Posten

Sätta ner foten Fakta: Invandring USA

-

vande republikan­ska senatorer och kongressle­damöter svävar på talet när de ombeds att kommentera Trumps utspel. Frågorna är fler än svaren. Hur skall de illegala letas upp för att kunna deporteras? Vart skall de förvisas? Vad händer med barnen som fötts i USA? Hur skall flyktingsk­äl kunna prövas? Skall bara arbetslösa skickas tillbaka medan de som har arbeten får stanna kvar? Skall familjer splittras? Vem skall ta hand om barnen som kanske tillåts stanna? TRUMPS ENKLASTE LÖSNING är att alla skall tvingas att anmäla sig till myndighete­rna frivilligt och att de som inte gör det letas upp av polis, sätts i fängelse, bötfälls och utvisas.

Donald Trumps kompromiss­lösa linje tillämpas redan i många fall. Deportatio­nen har ökat under Barack Obamas tid som president och i gränsstate­r som Arizona är det svårt att ta sig in i USA och vidare norrut. Murar har byggts längs gränsen till Kalifornie­n och Regler: Visum och uppehållst­illstånd som prövas individuel­lt. Illegalt invandrade: 11–15 miljoner. Åtgärder: Fängelse, deportatio­n. Kritik: Människorä­ttsgrupper protestera­r mot godtycke. Partierna: Vill skapa nya lagar men är oeniga om innehållet. stängsel och övervaknin­g med drönare mot andra delstater. Flera år i fängelse i väntan på legala turer och utvisning är inte ovanligt.

Skrupelfri­a människosm­ugglare tar hutlösa priser för att guida mot gränsen men dumpar ofta av män, kvinnor och barn som får klara sig själva. En del dukar under av brist på skydd, mat och vatten.

Kongressen har de senaste femton åren diskuterat hur de illegala invandrarn­a skall hanteras. Förslagen handlar inte om amnesti utan om hur människor skall förmås att anmäla sig själva och sedan behandlas enligt det regelverk som de som anländer legalt måste anpassa sig till.

– Syrier och människor från muslimska länder är inte välkomna, skriker Trump. SANNINGEN ÄR ATT endast omkring 3 000 syrier fått tillstånd att komma till USA och att asylregler­na redan nu är hårda. Endast kubaner får uppehållst­illstånd direkt när de beträder amerikansk mark.

 ?? Bild: GERALD HERBERT ??
Bild: GERALD HERBERT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden