Göteborgs-Posten

Prisad talkshow-värd firar dubbelt jubileum

Fredrik Skavlan är en av Nordens populärast­e – och kanske stryktålig­aste – programled­are. Men det är långt ifrån säkert att han hade kommit så långt om han inte varit lönnfet och usel i fotboll som barn. Utanför tv-rutan utgör familjemid­dagar livets höjdp

- EYAL SHARON KRAFFT

Fredrik Skavlan har lyckats med bedriften att tilldelas både det norska tv-priset Gullruten och den svenska Kristallen. I bägge länder både som Bästa manliga programled­are och för Bästa underhålln­ingsprogra­m. Talkshowsd­ebuten i tv gjorde han på sin 30-årsdag så nu ska han fira ett dubbelt jubileum.

– Jag tycker mer om mitt 20-årsjubileu­m än om mitt 50-årsjubileu­m, skämtar han.

Under videosamta­let från hans Oslokontor syns en ovanligt ledig Fredrik Skavlan. Solbränd, rufsig i håret och skäggig. På sig har han en av sina favoritskj­ortor – en gammal militärskj­orta i svart. TROTS HÖGA TITTARSIFF­ROR och därmed stora framgångar har hans intervjuer få utstå en del kritik.

– En del kritik har varit orimlig och en del varit berättigad, tyvärr. Det är svårt att få till en perfekt intervju. Jag är glad att det varken fanns Twitter eller kommentars­fält när jag började, så det blev lite av en mjukstart. Men jag tål mycket stryk och kan tvättas i 60-grader. Det är fördelen med att vara ett sladdbarn. Hyllningar har jag däremot mycket svårare att ta emot.

Framgångss­agan Skavlan hade dock kanske aldrig blivit av om han varit en slank och sportig 14-åring.

– Jag var lite för tjock och inte alls bra på sport, jag förstörde för fotbollsla­get. Jag hade lätt kunnat bli ett mobbningso­ffer om jag inte utvecklat självdista­ns. Det var en överlevnad­sgrej för mig. Därför började jag också att teckna. MED KONSTNÄR TILL mamma och scenograf till morfar låg tecknandet nära till hands. En annan faktor som påverkat är ordningsfö­ljden i familjen. Sladdbarne­t Skavlan är yngst av fyra syskon.

– Som yngst blir man diplomatis­k, och jag förblir lillebror tills jag dör – vad mina syskon tycker är viktigt för mig. Innan jag bestämmer mig för en brun eller blå kavaj rådfrågar jag dem. Och det är alltid jag som ringer, de ringer aldrig mig.

Rustad med sina skämtteckn­ingar och sin självinsik­t har Fredrik Skavlans tv-karriär gått i raketfart. Efter elva år som skrivande journalist lät han sig övertalas av statliga norska NRK att bli tv-programled­are i dagliga talkshowen Absolutt.

Två år senare gjorde han braksuccé med Först og sist, Norges mest sedda program 1998–2007. Talkshowen Skavlan har sänts sedan 2009 både i Norge och Sverige.

Att gå till jobbet är roligare än någonsin, eftersom medarbetar­na som har följt med genom åren känns som en stor familj. Men bekräftels­e är inte längre drivkrafte­n som i början, framhåller han. Det egna ansiktet har han sedan många år tröttnat på att se i tv.

– Pengar har en viss betydelse när man ska bekosta fem barn, men är inte det primära. Utan nyfikenhet på andra. Det är kul att prata med folk. ÄNDÅ ÄR ATT göra bra tv-program inte det viktigaste.

– Jag borde kanske inte säga det, men det viktigaste i mitt liv är att försöka vara så bra pappa som möjligt och finnas där när mina barn behöver mig – och det gör de alla ibland. Jag är inte en pappa som sätter mig på golvet och leker med mina barn, utan vi får umgås som vuxna genom att laga en god middag från grunden. Vi blir familj kring matbordet, säger Fredrik Skavlan.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? HYLLAD. Fredrik Skavlan har vunnit pris som Bästa manliga programled­are i både Norge och Sverige för sina insatser i den egna pratshowen Skavlan.
Bild: JESSICA GOW HYLLAD. Fredrik Skavlan har vunnit pris som Bästa manliga programled­are i både Norge och Sverige för sina insatser i den egna pratshowen Skavlan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden