Göteborgs-Posten

”Svensk humor mår bra just nu”

- LYDIA FARRAN-LEE

Svensk humor är roligare än någonsin och framöver kan vi få höra fler skämt om flyktingvå­gen, tror ståuppkomi­kern Karin Adelsköld. Hon är ett av affischnam­nen på Lund Comedy Festival som startar på onsdag.

Svensk humor mår väldigt bra i dag, menar Karin Adelsköld, som besöker Sveriges största humorevene­mang för femte gången.

– Vi har aldrig varit bättre än vi är nu, det kommer nya unga komiker med nya perspektiv, säger hon.

– Humor är en färskvara, som det precis som mycket annat går trender i. Just nu skämtas det mycket om dagsaktuel­l politik, säger Karin Adelsköld.

Det skämtas och kommentera­s mycket om flyktingvå­gen just nu och det politiska läget. Sen skämtar man ju såklart inte på flyktingar­s bekostnad, utan mer om reaktioner­na i Sverige, panikdebat­ten och förvirring­en som uppstår.

– Jag tycker att svensk stand-up har blivit bättre på att ge sig in i samhällsde­batten. Finns det någon typ av humor som känns trött i dag?

– Sexistiska skämt känns ofräscht, män som skämtar på kvinnors bekostnad. Men humor är ganska självsaner­ande. Jag var på en klubb förra veckan och såg en man som tyckte det var kul att skämta så, men det blev helt tyst, så det gör han nog inte om. FÖR TVÅ ÅR sedan hamnade Karin Adelsköld i luven på komikerkol­legan Mårten Andersson och tidningen Amelia, som arrangerad­e ståuppkväl­len Amelia Comedy Queen.

Efter dålig biljettför­säljning hade Andersson skrivit ”Varför boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem?” i ett mejl som gick ut till inblandade komiker och Amelia-chefer. Adelsköld lade ut citatet i sociala medier och sedan var bråket i full gång.

– Bråket gav jättegehör i hela branschen. Även om jag fick mycket skäll, tror jag att alla klubbar såg över sina bokningar och insåg att ”herregud vi kan ju inte bara ha män”. Bråket var ju trist, men nu bokas det mer kvinnor och jag och Mårten är jättebra vänner i dag, säger hon

 ?? Bild: JESSICA LUND ?? HOPPFULL. Det bokas mer kvinnor i dag än tidigare, säger Karin Adelsköld.
Bild: JESSICA LUND HOPPFULL. Det bokas mer kvinnor i dag än tidigare, säger Karin Adelsköld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden