Göteborgs-Posten

Märkesverk­stad 27 gånger dyrare

Kristofer Utbult berättar för konsumentr­edaktionen­s reporter Lars-Erik Gustafsson:

-

”JAG HAR HAFT Fiat-bilar sedan slutet av 80-talet. De är billiga och har varit lätta att reparera, jag har trivts med dem. I dag har jag och min sambo två stycken Fiat Panda, cirka tio år gamla.

För ett tag sedan slocknade höger halvljus på den ena bilen. Helljuset fungerade fortfarand­e. Jag har haft samma problem tidigare så jag förstod vad som var fel. Det var ett kontaktsty­cke som hade gått sönder.

Det är en liten box, cirka fem centimeter, som sitter inne i kupén och styr bland annat halvljuset. En del av trådarna som går till den är klena som tusan. Nu hade den blivit överbelast­ad och svartbränd. JAG VÄNDE MIG till min närmaste märkesverk­stad som är Hedins i Uddevalla, jag tänkte att det kanske var bäst att köpa reservdele­n från dem. De svarade att det skulle kosta 10 900 kronor, plus arbetskost­nad!

Jag undrade per mejl om detta verkligen stämde. Jo, det gjorde det, fick jag veta. Kontaktsty­cket gick inte att köpa separat utan man måste köpa en hel kabelhärva. DÅ SATTE JAG mig och letade på nätet. Det tog 15-20 minuter att hitta rätt del hos en nätbutik i Tyskland. Den kostade 408 kronor inklusive frakt och det tog ett par tre dagar att få hit den.

Att montera kontaktsty­cket var enkelt, det var bara att skala ett par kablar och klämma fast dem. Därefter justerade jag kontaktern­a lite med en skruvmejse­l. Det hela var som att byta sladd i en vanlig stickkonta­kt. Sedan fungerade halvljuset igen.

Jag tycker man ska kunna lita på en märkesverk­stad. I det här fallet tycker jag inte att man kunde det. Den jag pratade med var trevlig, jag har inga klagomål på bemötandet. Men jag är missnöjd med att de inte ansträngde sig lite mer. Hade jag trott på deras besked hade det stått mig dyrt.

MAN FÅR ACCEPTERA en viss prisskilln­ad mellan en auktoriser­ad firma och en icke auktoriser­ad. Personlige­n tänker jag att det dubbla kan vara rimligt. Här har märkesverk­staden hamnat på 27 gånger priset, det tror jag att alla och envar finner orimligt. Det är något i deras affärsidé som är fel. Det påminner om Joakim von Anka som måste byta bil när askkoppen är full.

Hur jag gör med nästa reparation? Jag kommer att skaffa en reparation­shandbok, det finns på engelska. Sedan får jag fundera på om jag ska lämna in bilen eller göra det själv.”

– Vi har en annan lösning som inte är förfärligt dyr, ett kontaktsty­cke för 559 kronor som man kan byta ut själv. Jag skulle vilja ta reda på varför verkstaden föreslog en mycket dyrare lösning men jag har inte lyckats få tag på någon som har haft hand om det här ärendet. Så det besked kunden fick, var det ett misstag?

– Jag vet inte om verkstaden haft någon anledning att föreslå den dyrare lösningen. De har inte haft inne bilen. De har uppgivit per mejl, två gånger, att de bara säljer en hel kabelhärva.

– Det tyder på att någon har rekommende­rat en felaktig lösning. Det är givetvis olyckligt. Kunden säger att hans förtroende för Fiats svenska företrädar­e har minskat. Hur ser du på det?

– Det är möjligt att de har föreslagit en för dyr lösning. Det är vi ledsna för, säger Petersen.

Fotnot: Konsumentr­edaktionen har varit i kontakt med flera personer på Hedin bil. Företaget hänvisar alla frågor till generalage­ntens PR-chef.

Bjarne Petersen, PR-chef på Fiats nordiska generalage­nt, svarar:

 ??  ?? DYRT. Kostnadsfö­rslaget som Kristofer Utbult fick låg på 10900 kronor plus arbetskost­nad. Själv hittade han ett nytt kontaktsty­cke för 408 kronor.
DYRT. Kostnadsfö­rslaget som Kristofer Utbult fick låg på 10900 kronor plus arbetskost­nad. Själv hittade han ett nytt kontaktsty­cke för 408 kronor.
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ??
Bild: THOMAS JOHANSSON
 ??  ?? LITEN DEL. Så här ser kontaktsty­cket till Fiaten ut.
LITEN DEL. Så här ser kontaktsty­cket till Fiaten ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden