Göteborgs-Posten

Vacker stolpe mellan stolar

-

Har ni sett den udda gatlyktan på Vasagatan intill 7:ans gatukök? Nedtill känns den igen som helt göteborgsk med Göteborgsl­ejonet på stolpens fundament. Men själva belysninge­n är monterad så att den belyser en vacker statyett i Art Nouveau. Ett sexkantigt litet tak skall skydda den sköna damen från regn och nedfall och små antennlikn­ande spröt skall hålla fåglarna borta. HON HAR STÅTT där sedan 1971 men har en egen historia som går mer än hundra år tillbaka i tiden. Allt beror på en konstintre­sserad tandläkare som också ägde fastighete­n Vasagatan 7. Han ropade in statyetten på en auktion i Frankrike eller Belgien och ville väl pryda sin fastighet med någonting vackert.

Kommunen mötte upp med att låta den monteras på en kommunal stolpe, men att koppla den till stadens nät ville man inte gå med på. Belysnings­kabeln går alltså till fastighete­n varifrån tändning och släckning sköts. Skulpturen­s skapare, den franske skulptören Francois Raoul Larche (1860-1912) gjorde många Jesusfigur­er, men också kvinnor som denna – nakna och schwungigt draperade.

När tandläkare Atterfelt köpte den var den förmodlige­n ganska medtagen och i behov av omvårdnad. Den ursprungli­ga förgyllnin­gen, vanlig på Larches konstverk, var borta. Så den lämnades in på på den gamla, numera nedlagda nysilverfa­briken Aurora, där den fick en behövlig make-over. Den förgylldes då med tandguld (Atterfelt var ju tandläkare) vilket lär vara extra rent och passande i detta sammanhang. EMELLERTID AVLED TANDLÄKARE­N innan statyn med belysning och allt blivit uppmontera­t. Hans ritningar fanns dock kvar så belysnings­stolpe och staty FÖRGYLLD SKÖNHET. kunde ändå komma på plats som han tänkt. Dess skötsel tycks ha hamnat i något slags limbo där den står på privat mark men med kommunens stolpe. Den behöver efter 45 år i ur och skur kanske ses över för att återfå något av sin forna glans. Men, okej, en bedagad skönhet är också en skönhet. Så smickra henne gärna med lite uppmärksam­het vid promenaden på Vasagatan. Hon syns ganska bra även när det är mörkt för annan belysning reflektera­s av den vita insidan på det lilla taket. Och förgyllnin­gen är också kvar om också bara delvis.

 ?? Bild: EVA-MAY MELANDER ??
Bild: EVA-MAY MELANDER
 ?? eva-may melander vg@gp.se ??
eva-may melander vg@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden