Göteborgs-Posten

Hur många grader?

-

Tvättmaski­nen stinker här i vårt skotska hem. Det har den gjort sedan den var ny, för mindre än ett år sedan, men nu är det förfärligt. Jag har rensat filter och tvättat i nittio grader, med och utan vinäger, flera gånger. Då blev det bättre, men vad gör jag sedan? Jag ringer kundtjänst.

– Jag skickar en ingenjör, säger hon.

Några dagar senare kommer tvättmaski­nsgubben. HAN ÄR EN stilig man i sina bästa år, med mörka byxor och en formell stickad tröja med diskret företagslo­go, kanske ingen slips, men så nära uppklätt man kan komma och ändå ha arbetskläd­er. Han pillar lite med maskinen och sätter sig på sin metallväsk­a. Det är inget fel på den här maskinen, säger han. Han är kunnig och saklig och uppför sig lite som en doktor. –MEN DEN LUKTAR, blä, känn, säger jag. Kanske saknas det något filter i anslutning­en eller så?

– Nä, säger han och börjar förhöra mig om husets tvättmaski­nsanvändni­ng. Bra, använder du verkligen fyratimmar­sprogramme­t, kör du sextio grader ibland och är luckan alltid öppen? De flesta kör bara entimmespr­ogrammet, och alltid på låg temperatur. BRITTISKA TEXTILIER ÄR nästan alltid av blandmater­ial som inte tål mer än fyrtio graders tvätt. Det är praktiskt, för de blir rätt strykfria och så torkar de snabbt. Det måste de, för brittiska hus är oftast inte gjorda för att man ska kunna torka tvätt. Men det är också opraktiskt, för i låga temperatur­er luktar maskinen.

– Man måste använda höga temperatur­er ibland, säger tvättmaski­nsgubben och säljer ett jättedyrt pulver till mig. Han fortsätter: – Använd det här i nittio grader var tredje månad, och de andra månaderna kör du minst ett kokprogram, säger han. Blir tvätten hård när den har torkat? I så fall har du för mycket tvättmedel. Skottland har så mjukt vatten att du bara ska använda en tiondel av rekommenda­tionen. NU SUCKAR HAN.

– England har hårt vatten. Alla produkter görs för England. Huvudkonto­ret tvingar mig att försöka sälja avkalkning­smedel, men vem kan använda det här?

Det egentliga problemet är alltså nya maskiner som är så miljövänli­ga och vattensnål­a att man regelbunde­t måste köra miljöovänl­iga kokprogram och köpa dyra extra kemikalier.

– Jag undrar hur tvättmaski­ner fungerar i USA. Där tvättar de alltid i löjligt låga temperatur­er, och deras maskiner luktar inte, säger han.

– USA är ett mysterium, säger jag och torkar av min stinkande gummilist.

 ?? anna BOKedal vg@gp.se ??
anna BOKedal vg@gp.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden