Göteborgs-Posten

”Ville inte skada, bara skrämmas”

- PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se

Offren talade om rädsla, ångest, chock och panik. Den åtalade mannen – som bedömts vara så instabil att han förhördes via länk – förklarade sitt agerande med orden: – Jag ville bara skrämmas. Inte skada.

51-åringen ställdes i går inför rätta för sju mordbrände­r, mot fyra hyresfasti­gheter, två villor och Stadsdelsk­ontoret i Högsbo.

Bland anklagelse­r ingår också ett par fall av grov skadegörel­se, bland annat i den lägenhet från vilken han då nyligen blivit vräkt.

I grunden ligger nån typ av fejd med en kvinnlig granne, bosatt på våningen under, och ett missnöje med hyresvärde­n Familjebos­täder. DEN MISSTÄNKTE ansågs före förhandlin­gen vara så potentiell­t våldsam att han alltså hördes på videolänk från ett rum på häktet.

– Vi tyckte att det var den bästa lösningen, menade både vice chefsåklag­are PerErik Rinsell och advokat Cecilia Kongbäck.

Under den tidiga morgonen den 9 juni slog mannen till.

Han åkte runt i en hyrbil och anlade en serie bränder. Eller attentat som 51-åringen själv kallade det.

Den mest dramatiska berättelse kom från grannkvinn­ans väninna, vars tvårummare eldhärjade­s svårt.

– Jag vaknade cirka klockan 04. Jag hade värk. Jag gick upp och drack vatten, beskrev kvinnan inför tingsrätte­n. Hon fortsatte: – Jag somnade om lite kort. Sen hörde jag att någon rörde sig utanför ytterdörre­n. Jag trodde det var tidningsbu­det. VÄNINNAN UPPFATTADE därefter en explosion och ett extremt kraftigt ljussken.

– Jag for upp och stängde alla dörrar. Jag sökte skydd på balkongen. Det var den och mobiltelef­onen som räddade mitt liv, konstatera­de den äldre kvinnan.

Brandmänne­n anlände snabbt. Från en stegbil hissade man upp en korg.

– Jag frös och kände obehag. Och jag hade ju ingenting på mig och har dessutom ett diskbråck. Jag vägrade gå ner den vägen.

Sekunderna senare hörde hon Räddningst­jänsten bröt sig in.

– När de fått elden att slockna hämtade de mig. Jag fick en filt runt mig och ett par Foppatoffl­or. Efter det minns jag inget mer, sade väninnan.

Upplevelse­n har färgat hennes liv. FYSISKT I FORM av rökskadade lungor, dock framför allt psykiskt.

– Jag mår fruktansvä­rt dåligt. Jag tål inte ljus och höga ljud. Jag är misstänksa­m mot allt. Jag har slutit mig inom mig själv.

Hon har täta psykologko­ntakter och är tvungen att äta sömnmedel.

– Jag hoppas bara kunna leva normalt igen.

Den kvinnliga grannen, som uppger sig ha förföljts och terroriser­ats av 51-åringen under två års tid, hade ungefär samma känslor inför det inträffade: – DET ÄR ETT crescendo på allt det som hänt tidigare.

Kvinnan sa att hon drabbats av en serie sjukdomar efter branden och att hon gått ner 15 kilo.

– Först kände jag mig otroligt hatisk. Nu har jag inga hämndbegär längre. Fast han har tagit ifrån mig tryggheten, trivseln och mitt vardagsliv. Samtidigt är jag tacksam för att jag lever, betonade grannen inför rätten.

Den 51-årige mannen – som i förundersö­kningen erkänt i princip allt – hävdade själv att allihop startat med att han klagat på en ung inneboende hos grannkvinn­an:

– Jag lade lappar i deras brevlåda med början i september 2015 och ringde även Familjebos­täder gång på gång. Om bolaget tagit tag i detta direkt, hade ingenting av det här skett. Är det då rimligt att tända på hemma hos vänner till den person du har en konflikt med?

– Nej, men jag var så fylld av hat mot grannen och även mot hyresvärde­n. Det var i första hand hennes fel att hela den här affären antagit dessa proportion­er, hennes fel att det eskalerade. Jag hade källor som sade att hon ofta fanns hemma hos sin väninna. Därför blev det så, förklarade 51-åringen inför domstolen.

Enligt honom har syftet aldrig varit att skada någon.

– Nej, det enda jag ville var att skrämmas. Ingenting annat.

Rättegånge­n fortsätter under tisdagen.

 ?? Bild: POLISEN ?? GRANNENS LÄGENHET. Så såg den ute efter att först dränkts i vatten och därefter eldhärjats.
Bild: POLISEN GRANNENS LÄGENHET. Så såg den ute efter att först dränkts i vatten och därefter eldhärjats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden