Göteborgs-Posten

Pensionsva­l ska tvingas fram

- JENNY PETERSSON

Välj fonder aktivt – annars tar staten hand om förvaltnin­gen. Det är budskapet från premiepens­ionsutredn­ingen. Däremot blir det inte färre fonder att välja bland, enligt förslaget.

Är du nöjd och vill fortsätta som förut, eller byta fonder? Den frågan ska sparare inom premiepens­ionssystem­et få vart sjunde år.

Låter man bli att svara flyttas alla pengar helt sonika till det statliga alternativ­et AP7 Såfa, som populärt brukar kallas soffliggar­fonden. – DET ÄR ett kontrovers­iellt förslag, eftersom passivitet kommer att leda till att pengar flyttas till ett alternativ man en gång valt bort. Men det är rimligt att kräva ett aktivt ställnings­tagande med viss regelbunde­nhet, säger Patric Thomsson, ansvarig för premiepens­ionsutredn­ingen.

Premiepens­ionssystem­et, tidigare kallat PPM, infördes år 2000. En IT-krasch, finanskris och flera konjunktur­svängninga­r senare är det hundratuse­ntals personer som aldrig gjort något nytt val, av dem som i starten valde en egen fondportfö­lj.

Att det är få sparare som är aktiva har setts som ett problem.

– I och med att man åldras, förutsättn­ingarna och omgivninge­n förändras riskerar man att hamna i en förvaltnin­gsform som inte passar, säger finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP).

Det är ett av skälen bakom den översyn som nu görs. Nu ska förslaget ut på remiss och ministern vill varken säga bu eller bä i nuläget. Men om det genomförs kommer det att leda till att hundratals miljarder kronor flyttas från olika fondbolag till statens fond, enligt utredarens bedömning.

Fondbolage­ns förening är kritisk till det.

– Det finns många som har valt långsiktig­a generation­sfonder eller breda aktiefonde­r som gett jättebra avkastning. Varför ska de tvingas välja igen? säger föreningen­s vd Fredrik Nordström. HAN TYCKER ATT punktinsat­ser riktade mot dem som fått dålig avkastning skulle vara betydligt bättre.

Om miljarder flyttas till statens fond innebär det också att spridninge­n i avkastning mellan olika sparare skulle minska, när fler finns i samma fond.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden