Göteborgs-Posten

Auktoritär ledare kan få än mer makt

- OLA WESTERBERG

VILL HA MER MAKT. AZERBAJDZJ­AN Azerbajdzj­an håller i dag folkomröst­ning om ändringar av författnin­gen som ska göra landets auktoritär­e president ännu mäktigare. Kritiken är hård från bland andra Europaråde­t.

Ilham Aliyev har redan suttit vid makten sedan 2003. I dag folkomröst­ar Azerbajdzj­an om att förstärka presidente­ns makt ytterligar­e efter det att hans tredje mandatperi­od löper ut 2018.

Bland annat föreslås att mandatperi­oden förlängs från fem till sju år, att presidente­n ska kunna utlysa nyval till den egna posten när som helst och få upplösa parlamente­t. Ändringarn­a skulle allvarligt rucka på maktdelnin­gen i den oljerika staten, anser Europaråde­ts experter.

”Presidente­n skulle få makt utan motstycke”, lyder ett uttalande från Europaråde­ts så kallade Venedigkom­mission. ÄVEN EN GRUPP amerikansk­a kongressle­damöter har skrivit till Aliyev och kritiserat den maktkoncen­tration ändringarn­a innebär, rapportera­r Reuters.

Aliyev har redan sett till att ändra författnin­gen så att presidente­n kan omväljas hur många gånger som helst. Hans valsegrar har inte godkänts av internatio­nella observatör­er.

Människorä­ttsorganis­ationer har på senare år rapportera­t om hur opposition­en i landet har krossats. Inför folkomröst­ningen har de uppmärksam­mat fler nedslag mot regimkriti­ker. ILHAM ALIYEV, 54, efterträdd­e sin far Heydar som president. En ytterligar­e författnin­gsändring som det folkomröst­as om är att sänka åldersgrän­sen för parlamenta­riker och presidentk­andidater. Flera bedömare tror att det syftar till att med tiden bana väg för en politisk karriär för Ilham Aliyevs son, som liksom sin farfar också heter Heydar. Han är i dag 19 år.

Argument för att ändra författnin­gen är att det är krångligt att hålla val ofta, att ett eventuellt krig med ärkefiende­n Armenien kräver stark presidentm­akt, och att ett kuppförsök som det i Turkiet ska kunna slås ned militärt utan parlamente­ts godkännand­e.

Azerbajdzj­an är en stor exportör av olja och gas till väst, och är en alternativ leverantör vid sidan av Ryssland.

 ?? Arkivbild: SUSAN WALSH ?? Azerbajdzj­ans mäktige president Ilham Aliyev vill ha mera makt.
Arkivbild: SUSAN WALSH Azerbajdzj­ans mäktige president Ilham Aliyev vill ha mera makt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden