Göteborgs-Posten

Premiär för Cannes stora snackis

- JOHANNA HAGSTRÖM 031-62 48 20 johanna.hagstrom@gp.se

Det bjuds på både spermabake­lser, nakenfest och en Chewbacca-liknande varelse i Min pappa Toni Erdmann. Regissören Maren Ade inspirerad­es av sin egen pappa och hans humor.

– Pappan i filmen är lite baserad på min egen pappa. Han har också skojat genom att sätta in fula löständer, särskilt när han skulle prata om något väldigt allvarligt, säger Maren Ade.

I filmen försöker Winfried Conradi återuppta kontakten med sin vuxna dotter Ines. Han dyker upp oanmäld i Bukarest där hon jobbar som hårdför konsult med uppgift att hjälpa företag att rationalis­era bort personal.

”I Cannes kändes det nästan som att publiken trodde att det var en burlesk teater de tittade på. Det blev lite märkligt.”

DET MÄRKS ATT hon också längtar efter sin pappa, eller efter något de hade gemensamt när hon var liten, men han passar inte in i hennes ultrakapit­alistiska värld och hon föser ut honom.

Då återvänder han, iförd löständer och fulperuk och lurar i hennes affärsbeka­nta att han heter Toni Erdmann och är excentrisk livsstilsc­oach åt några riktiga högdjur i Bukarests finkvarter.

Märkligt nog börjar Ines att spela med. I ett allt mer skruvat rollspel försöker de hitta tillbaka till varandra.

– Hon har fastnat i en rad roller där hon inte är sig själv, varken på jobbet eller med pojkvännen. Han är den där pappan som alltid ska skoja men som liksom inte passar in i hennes businessvä­rld, säger Maren Ade. MIN PAPPA TONI ERDMANN beskriver ojämlikhet och maktkamp på flera plan. Ines trycks ner av sin manlige chef, samtidigt som hon själv ignorerar sin assistent och driver med sin pojkvän, som hon i en scen övertalar att komma på ett fat med petit-chouer som hon sedan äter upp.

Det spelar också roll att filmen till stora delar utspelar sig i Rumänien, som Tyskland har ett både

MAREN ADE Regissör

nära och samtidigt komplicera­t förhålland­e till.

Till slut har allt drivits så hårt till sin spets att det börjar hända rent absurda saker, inte minst blir det en hel del naket och Toni Erdmann dyker plötsligt upp i en gammal bulgarisk dräkt som får honom att se ut som Chewbacca utan ansikte.

När filmen visades i Cannes visste skrattande­t och jubelropen inga gränser, något som Maren Ade har lite dubbla känslor inför.

– I Cannes kändes det nästan som att publiken trodde att det var en burlesk teater de tittade på. Det blev lite märkligt. Själv kan hon inte kolla på filmen. – Nej, det var så oerhört stressigt att få klart filmen så jag får hjärtklapp­ning så fort jag försöker se den. Det går inte. LYCKLIG ÄR HON i alla fall över alla fina priser, i Cannes fick filmen både kritikerna­s och publikens specialpri­s.

– Jag är fantastisk­t överraskad och glad att filmen har gått hem i så många olika läger. Familjerel­ationer kan ju se väldigt olika ut i olika delar av världen, men den är faktiskt såld till hela 80 länder redan.

I Sverige har filmen premiär fredag 30 september.

 ?? Bild: TRIART FILM ?? FAMILJ. Ines (Sandra Hüller) och hennes pappa (Peter Simonische­k) som här låtsas att han heter Toni Erdmann.
Bild: TRIART FILM FAMILJ. Ines (Sandra Hüller) och hennes pappa (Peter Simonische­k) som här låtsas att han heter Toni Erdmann.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden