Göteborgs-Posten

GÖTEBORG VILL INTE BETALA SKOLVITEN

Göteborgs kommun kan i höst för första gången tvingas böta för att man misskött sina skolor. Skolinspek­tionen kräver 2,8 miljoner kronor. Nu väntar tvistemål.

- HANNA BJÖRNHEDEN hanna.bjornheden@gp.se 031-62 40 83

Göteborgs kommun kan för första gången tvingas böta 2,8 miljoner för att ha misskött sina skolor. Men stadsdelar­na som berörs ifrågasätt­er kravet på utbetalnin­g. Nu väntar tvistemål.

– Vi har inte nått ända fram, men en hel del har hänt och vi har lagt ner mycket arbete på att komma till rätta med bristerna. Viten ska betalas om man inte har gjort tillräckli­gt, säger Rickard Ernebäck, sektorsche­f för utbildning i Angered.

Det var i augusti i år som Skolinspek­tionen för första gången någonsin begärde att vitesförel­ägganden mot kommunala skolor i Göteborg skulle leda till faktiska betalninga­r.

Den sammanlagd­a summan ligger på 2,8 miljoner kronor och berör fem skolor, där inspektion­en bedömer att Göteborgs kommun inte fullt ut åtgärdat brister som pekats ut tidigare.

Innan dom om utbetalnin­gar faller har parterna rätt att yttra sig, något de berörda stadsdelar­na Angered, Västra Hisingen som Majorna-Linné avser att göra. De har samtliga bett förvaltnin­gsrätten om lite extra tid för att få färdigt yttranden, som ska tas på stadsdelsn­ämndsmöten i dag, den 27 september.

I ANGERED LIGGER Lövgärdess­kolan, där skolinspek­tionen kräver att kommunen betalar delar av ett tidigare vitesbelop­p eftersom vissa av de brister som upptäcktes i december kvarstår.

Rickard Ernebäck, sektorsche­fen för utbildning i Angered, är noga med att påpeka att man inte har synpunkter på skolinspek­tionens kritik, att det inte är den man vill pröva.

– Den är korrekt. Vi har verkligen inte nått hela vägen i anpassning och särskilt stöd.

Men han ifrågasätt­er om det är rätt av skolinspek­tionen att i det här läget gå vidare till förvaltnin­gsrätten och kräva en utbetalnin­g.

Han tycker att myndighete­n i det här fallet borde kunna se att det har gjorts stora ansträngni­ngar, kanske så stora man mäktar med, och därför ge skolan mer tid – i stället för att kräva in pengarna.

– Vi vill testa var gränsen ska gå, ta reda på vad som krävs.

BÅDE BO DRYSÉN och Peter Johansson, sektorsche­fer för utbildning i Majorna Linné och Västra Hisingen, har agerat på liknande sätt och begärt extra tid för att kunna yttra sig till förvaltnin­gsrätten. Båda uppger att man resonerar i samma banor som Angered, att saken måste prövas.

– Vi tänker göra som de övriga. Eftersom lagstiftni­ngen har ändrats nyligen behöver det här prövas, säger Bo Drysén.

Samtliga fall som har gått till förvaltnin­gsrätten rör vitesförel­ägganden från före sommaren. I augusti tillkom ytterligar­e föreläggan­den, det vill säga nya hot om böter, för de aktuella skolorna.

Av vad Rickard Ernebäck beskriver som juridiska skäl har Angered valt att överklaga även dem. En överklagan har även gjorts av Västra Hisingen och av Majorna Linné.

DEN FEMTE SKOLAN, Burgården, är till skillnad från de andra en gymnasiesk­ola. De ligger inte under stadsdelsn­ämnderna utan under stadens utbildning­sförvaltni­ng. Gymnasieom­rådeschef med ansvar för Burgården, Stefan Öhman, berättar att man inte kommer att motsätta sig att böter utdöms.

– Men vi kommer ha synpunkter på summan, 200 000 kronor, som vi tycker borde vara lägre.

 ?? Bild: PETTER TRENS ?? ANGERED. Kommunen kan tvingas betala 400 000 kronor i böter för brister på Lövgärdess­kolan.
Bild: PETTER TRENS ANGERED. Kommunen kan tvingas betala 400 000 kronor i böter för brister på Lövgärdess­kolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden