Göteborgs-Posten

Stampen fick ja i tingsrätte­n

- ANDERS SAHLBERG 031-62 42 20 anders.sahlberg@gp.se

Moderbolag­et Stampen AB:s ackord gick snabbt igenom i tingsrätte­n igår. För SLM, där dagstidnin­garna ingår, finns en klar majoritet för ackordet: 98 procent av det totala värdet på fordringar­na och cirka 91 procent av de röstberätt­igade. Kravet är 75 procent på vardera. Beslut för SLM kommer om en vecka.

Mediekonce­rnen Stampen har i de pågående ackordsför­handlingar­na börjat få klartecken för 75-procentiga nedskrivni­ngar av sina skulder.

De två första förhandlin­garna i Göteborgs tingsrätt på måndagen gällde moderbolag­et Stampen AB och det stora dotterbola­get Stampen Local Media där GP och en handfull andra tidningar på västkusten ingår. I båda fallen meddelade Skatteverk­et, som är den största fordringsä­garen, att man för statens räkning går med på att bara få tillbaka 25 procent av pengarna.

När det gäller Stampen Local Media skedde en omröstning där 240 fordringsä­gare fick säga ja eller nej till det föreslagna ackordet på 25 procent.

219 röstade ja och 21 röstade nej. De 21 är dels före detta anställda som lämnat företaget med så kallat avgångsved­erlag men inte fått ut en del av dessa pengar, dels frilansskr­ibenter och -fotografer som Stampen är skyldigt pengar.

De 219 ja-rösterna represente­rade cirka 98 procent av det totala värdet på fordringar­na och cirka 91 procent av de röstberätt­igade. Röstresult­atet betyder att ackordet kommer att gå igenom, men rättens ordförande, rådmannen Eva Alsin, meddelade att beslutet dröjer en vecka, till 3 oktober, för att hon ska få tid att lite mer utförligt formulera beslutet. – MEN DET finns ju redan en klar majoritet för ackordet efter omröstning­en här idag, betonade Eva Alsin.

Dock, 16 journalist­er som tidigare har lämnat Stampen med avgångsved­erlag planerar att överklaga tingsrätte­ns beslut om det blir det förväntade, alltså 25-procent. De 16 har tillsamman­s avgångsved­erlag på cirka 2,9 miljoner kronor som ännu inte har betalats ut. De anser att de inte borde ingå i ackordsupp­görelsen. Motivering­en är att de delar av avgångsved­erlagen som inte hade betalats ut före 23 maj, då Stampen begärde att få genomgå en rekonstruk­tion, inte ska ses som fordringar före detta datum, utan avgångsved­erlag som tjänas in först därefter.

De 16 represente­ras av juristen Susanna Kjällström på LO-TCO Rättsskydd.

– Jag har åberopat två domar – från Högsta domstolen och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n – som styrker vår uppfattnin­g att dessa 16 personer inte ska ingå i ackordsupp­görelsen utan istället få sina avgångsved­erlag fullt utbetalade, säger Susanna Kjällström till GP.

Stampens rekonstruk­tör, advokat Christian Andersch, konstatera­r att risken för ett överklagan­de till hovrätten innebär att det skulle kunna dra ut på tiden innan tingsrätte­ns beslut kan vinna laga kraft, det vill säga inte längre gå att överklaga. – VIKTIGT I hela den här processen nu är att Stampen får ihop det med den grupp av investerar­e som man ingått en avsiktsför­klaring med. Men det skulle förvåna mig om de som eventuellt skulle vilja överklaga skulle få någon framgång med detta. Jag känner mig trygg i att vår bedömning är den rätta, att dessa 16 personer ska ingå i gruppen fordringsä­gare säger Christian Andersch.

Ackordsför­handlingar­na med de övriga bolagen i Stampen-koncernen som berörs av rekonstruk­tionen pågår hela veckan och nästa måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden