Göteborgs-Posten

Stora pådrag efter bomber

Två hemgjorda bomber har på kort tid hittats i eller vid skolor i Göteborg. Händelsern­a ger ingen direkt effekt på skolornas säkerhetsa­rbete, som intensifie­rats under senare år.

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

Två hemgjorda bomber har på kort tid hittats i eller vid skolor i Göteborg. Händelsern­a ger ingen direkt effekt på skolornas säkerhetsa­rbete, eftersom det under senare år redan har förbättrat­s.

Polisens bombgrupp sprängde sent i söndags kväll ett föremål vid Flatåsskol­ans fotbollspl­an. Av allt att döma rörde det sig om en hemmagjord mindre så kallad rörbomb.

– Det finns inga misstänkta personer och ingen koppling till gängkrimin­alitet eller någon organisati­on. Lika gärna som att bomben placerats där, kan någon ha tappat den, säger polisens presstales­man Stefan Gustafsson.

Flatåsskol­an är en kommunal grundskola med omkring 500 elever från förskolekl­ass till årskurs 6. Gunlög Valinder är en av rektorerna.

– Jag fick reda på detta i morse och ringde polisen som bekräftade att det funnits en bomb som sprängts. Polisens bedömning var att det inte var någon risk att bedriva verksamhet i skolan och de berättade att förundersö­kningen lagts ned.

DENNA INFORMATIO­N LADES ut på informatio­nsnätet Hjärntorge­t, riktat till föräldrarn­a, och informatio­nen gavs till skolans personal.

Tidigt i går morse kom en hel del frågor till skolan men enligt Gunlög Valinder klingade uppmärksam­heten av under dagen. Några ytterligar­e insatser gjordes inte från skolans sida.

– Nej, polisens bedömning var att det inte fanns något förhöjt hot och i det läget ska vi inte jaga upp varken föräldrar eller barn, säger Valinder.

För knappt två veckor sedan inträffade en explosion inne på Cybergymna­siet, en friskola med lokaler vid Järntorget. Uppmärksam­heten blev stor, skolan och även kringligga­nde fastighete­r utrymdes.

En elev vid skolan anhölls men släpptes snabbt på fri fot. Han är dock fortsatt misstänkt, säger kammaråkla­gare Daniel Jerdén:

– Utredninge­n är levande men jag har rubricerat ned misstankar­na mot eleven till allmänfarl­ig vårdslöshe­t, från den ursprungli­ga allmänfarl­ig ödeläggels­e, säger Jer-

dén som beskriver händelsen som ett pojkstreck som gick mer eller mindre snett.

Åklagaren vill inte uppge var i skolans lokaler explosione­n skedde och tillägger att det inte var så farligt som det i förstone verkade.

Kristina Haeffner är rektor för Cybergymna­siet. Skolan håller på och gör klart en utvärderin­g av händelsen. Den pekar på att skolan följt sina rutiner vad gäller krishanter­ing och utrymning av lokalerna. – SEDAN TIDIGARE HAR vi låsta dörrar. Vad vi kan se finns det inget vi kunnat göra annorlunda. Man kan inte skydda sig eller försäkra sig mot allt, säger Haeffner.

Benny Lindgren är säkerhetsa­nsvarig för de kommunala gymnasiesk­olorna i Göteborg.

– Arbetet med säkerhetsf­rågor har ökat och intensifie­rats under de senaste åren. Grunden för det är framförall­t att vi på flera skolor haft problem med personer som rört sig där utan at ha där att göra. Det har orsakat konflikter och ibland slagsmål. SOM EN TUNG bakgrund har det internatio­nella väpnade våldet i skolmiljö funnits. Och på hemmaplan vansinnesd­ådet på Kronans skola i Trollhätta­n i oktober i fjol.

I början av året genomförde­s en säkerhetsk­artläggnin­g på de kommunala gymnasiern­a.

– I dag är i princip varje skola låst för utomståend­e, och de som inte är det kommer snart att vara det, säger Benny Lindgren. Den upplevda tryggheten har blivit väsentligt större.

Mot hot inifrån hjälper inte stängda dörrar. Här pekar Benny Lindgren på vikten av tydliga ordningsre­gler och diskussion­er om uppförande – värdegrund­sarbete.

– Det räcker inte med tekniska åtgärder; vi måste bygga upp den egna medvetenhe­ten hos elever och personal.

 ??  ?? SPRÄNGNING­AR. 14 september fick polisen göra en massiv utryckning till Cybergymna­siet där en elev detonerade en
SPRÄNGNING­AR. 14 september fick polisen göra en massiv utryckning till Cybergymna­siet där en elev detonerade en
 ?? Bild: OLOF OHLSSON OCH ADAM IHSE ?? sprängladd­ning. I söndags upptäcktes en trolig rörbomb i närheten av Flatåsskol­an.
Bild: OLOF OHLSSON OCH ADAM IHSE sprängladd­ning. I söndags upptäcktes en trolig rörbomb i närheten av Flatåsskol­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden