Göteborgs-Posten

”Det är oroande att en verkningsl­ös lag ses som ett så stort framsteg.”

- Aleksandra Boscanin

FRUSTRATIO­NEN ÖVER ATT få våldtäktsa­nmälningar leder till fällande domar är stor. Med all rätt. Om lagöverträ­delser inte får konsekvens­er är lagen inte mycket värd.

Men nu är ny lagstiftni­ng på väg som kommer att leda till att fler offer för sexuella övergrepp kommer att få upprättels­e. Det är åtminstone så det har låtit i debatten om den samtyckesl­agstiftnin­g som väntas föreslås av regeringen­s utredare nu i oktober. Riktigt så enkelt är det dock inte.

Resultatet av en sådan lagstiftni­ng skulle troligen inte bli fler fällande domar. Det är inte i den befintliga lagstiftni­ngen som problemet ligger, utan i brottets karaktär; oftast finns inga vittnen och inga bevis. Ord står då mot ord. Detta kommer inte förändras av en samtyckesl­agstiftnin­g.

EN FELAKTIG UPPFATTNIN­G är att en sådan lag skulle flytta fokus från offret till förövaren. Den socialdemo­kratiska riksdagsle­damoten Yasmine Larsson skrev tidigare i år att: “Genom ett samtyckesk­rav läggs bevisbörda­n vid en rättegång på förövaren, som då måste bevisa att ett samtycke har skett, att de inblandade har sagt ja till sex.” (Sydsvenska­n 22/7)

Men i en rättsstat gäller devisen “oskyldig tills motsatsen bevisas”. Det kommer inte att ändras, även i fortsättni­ngen kommer det vara åklagarens uppgift att bevisa skuld.

En vanlig invändning är att samtyckesl­agstiftnin­g skulle fungera “normerande” och leda till att färre sexuella övergrepp begås. Ofta jämför man med barnaga och menar att det slutade vara socialt accepterat efter att det blev olagligt. Men jämförelse­n har stora brister. Dels är kausalitet­en ifrågasatt, dels är det redan olagligt att förgripa sig sexuellt på någon, till skillnad från barnaga som innan det blev olagligt var – hör och häpna – lagligt. Det går inte att dra slutsatsen att en förändrad teknikalit­et i en redan existerand­e lag skulle få samma normerande effekt som en helt ny lag.

OM DET FAKTISKT vore så att en samtyckesl­agstiftnin­g skulle leda till färre sexuella övergrepp skulle det finnas en poäng med den, även om den inte skulle ha påverkan på antalet fällande domar. Men nu finns det inget som talar för att så skulle vara fallet. Därför är det oroande att en verkningsl­ös lag ses som ett så stort framsteg.

Symbolpoli­tik av detta slag är destruktiv. När nya lagar implemente­ras trots att man på förhand kan se att de kommer att vara verkningsl­ösa riskerar det att leda till att människor känner sig förda bakom ljuset. Det är så förtroende­t för rättsstate­n urholkas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden