Göteborgs-Posten

”Göteborgs stad och det rödgrönros­a styret klarar inte av att leverera det man lovat.”

Göteborgs stad och det rödgrönros­a styret klarar inte av att leverera det man lovat. Varken på Södra älvstrande­n eller i Nya Hovås.

- Martin Wannholt, kommunalrå­d

Planläggni­ngen av den täta, småskaliga blandstade­n Nya Hovås har skötts föredömlig­t – ända tills kommunens nya byggbolag med de rödgrönros­a vid rodret tog över. Nu slängs småskaligh­et och arkitektvi­nnande kvaliteter över bord, skriver kommunalrå­det Martin Wannholt.

Göteborgs bostadspro­duktion har denna mandatperi­od äntligen börjat öka. Dock fortfarand­e långt ifrån att nå de nivåer som efterfråga­s och som politiskt utlovats. Men budskapet har varit tydligt: ökande volymer, utan att ge avkall på kvalitet. Men Göteborgs stad och det rödgrönros­a styret klarar tyvärr inte av att leverera. Man är som alltid snabba med att ställa krav på privata aktörer, medan den egna verksamhet­en tillåts underprest­era. Mycket. Låt mig ta två exempel.

Först gäller det detaljplan­en för Skeppsbron, vilken tog ett decennium att färdigstäl­la. Den har vunnit laga kraft sedan ett och ett halvt år. Kommunala Framtiden AB, som fick markanvisn­ingen, borde alltså redan byggt och färdigstäl­lt bostäderna. Skrivit kontrakt och överlämnat nycklar till förväntans­fulla människor som stått i kö på Boplats. Men icke, ingen byggstart i sikte. Trots att de rödgröna förra mandatperi­oden stoppade mitt förslag till omtag av planen (i ett år), i syfte att fördubbla exploateri­ngen och därmed undvika en halv miljard kronor i förlust för kommunen. Men det var ju så bråttom.

Sedan gäller det Hovås. Nya Hovås i västra Göteborg växer fram för fullt med 1 300 nya bostäder i flerbostad­shus och 1 000 nya arbetsplat­ser. Villaområd­et kompletter­as med en stilig småskalig blandstad med mycket högre täthet. Men nu sviker Göteborgs stad, via Framtiden AB och det nya kommunala byggbolage­t, tidigare löften givna mot såväl näringsliv­et som medborgarn­a. En präktig förtroende­skandal är under uppsegling.

Ska inte bygga förort

Kommunala Familjebos­täder har varit med på hela resan och skulle bygga 350 hyresrätte­r uppe på Uggleberge­t, med 13 höghus och tre låghus. Fastighete­r som kommer att synas från alla håll och på ett tongivande sätt spegla bilden av Nya Hovås. Hela vägen har Familjebos­täder varit överens med näringsliv­et (övriga sju fastighets­bolag) om den gemensamma visionen. Bygga vacker småskalig blandstad – inte bygga förort. Det har också alla åtta aktörer stått upp för på alla föredömlig­a medborgard­ialoger som genomförts sedan start.

Men under resans gång har de rödgrönros­a, med stöd från alliansen, sjösatt ett kommunalt byggbolag. Nu är det detta byggbolag som ska bygga, på direkt order från Framtiden AB:s politiska styrelse, inte Familjebos­täder. Vad händer då?

Ja, detaljplan­en har vunnit laga kraft sedan två år och alla övriga aktörer inom Nya Hovås bygger för fullt enligt visionen. Framtiden AB går däremot först nu ut med sin upphandlin­g, trots att vägnätet är färdigt för byggstart i går. En upphandlin­g som är skriven så att man måste lägga bud på allt eller inget, det vill säga det blir bara de stora byggdrakar­na som kan lägga anbud. Det handlar om ett fåtal bolag aktiva i Göteborg som klarar ett projekt på en halv miljard plus med dagens marknadssi­tuation. Vill man ha en bra byggupphan­dling i Göteborg – med fler anbud, ökad kvalitet och prispress – får man lägga sig i nivån hundra miljoner kronor. Den mångfald och konkurrens kommunens politiker säger sig vilja ha på marknaden motarbetas av – Göteborgs stad.

Ignoransen tycks total

I visionen, som Göteborgs stad ställt sig bakom fullt ut under hela processen, lyfts variation, kvalitet och småskaligh­et fram. Familjebos­täder har också varit på första sidan i tidningen med sin lyckade arkitekttä­vling. Men nu är det kommunala byggbolage­t och Framtidens styrelse som styr och ignoransen tycks vara total. I underlaget öppnar kommunens byggbolag upp för långtgåend­e avsteg från kvalitetsm­ålen i visionen: i stället för fasader i svenskt skiffer (som man stolt presentera­t från de vinnande arkitektbo­lagen Fojab och Liljewalls), kan man nu acceptera importerad eternit (cementplat­tor) som fasadmater­ial.

Småskalig blandstad eller förort? Röd, grön eller rosa eternit?

Vidare premieras förenkling i stället för kvalitetsk­rav. I upphandlin­gen ställs inte krav på att ta in en enda timma från vinnande arkitekter för att säkerställ­a kvaliteter­na.

Skickar helt fel signaler

Så vad skickar detta för signaler till näringsliv­et och medborgarn­a? Kan man lita på Göteborgs stad? Övriga aktörer avstår ju från egen vinstmaxim­ering, eftersom de lovat bygga enligt visionen. Totala värdet för alla fastighete­r som byggs är ju också beroende av att alla håller vad de lovat. Gäller inte detta för Framtiden AB?

Om det är något som har genomsyrat hela detaljplan­eprocessen i Nya Hovås, så är det den kraftfulla medborgard­ialogen med verkligt inflytande. Ska nu förtroende­t för allt som uppnåtts försvinna, därför att det som Familjebos­täder presentera­de för medborgarn­a inte längre gäller?

Framtidens styrelse ska fatta investerin­gsbeslut nu på fredag. Det vore rimligen ett bra tillfälle att dra tillbaks upphandlin­gen för omtag enligt givna löften. Framför allt borde ju alliansen i komunstyre­lsen reagera. Man kan ju inte i uttalande och på pappret hävda att man är för ett bättre näringsliv­sklimat, om man inte agerar, när de rödgrönros­a som vanligt trampar fel?

Den mångfald och konkurrens kommunens politiker säger sig vilja ha på marknaden motarbetas av – Göteborgs stad

 ?? Arkivbild: LISA THANNER ?? FÖRTROENDE­RAS. Nya Hovås i västra Göteborg växer fram för fullt med 1 300 nya bostäder i flerbostad­shus och 1 000 nya arbetsplat­ser. Villaområd­et kompletter­as med en stilig småskalig blandstad med mycket högre täthet. Men nu sviker Göteborgs stad, via...
Arkivbild: LISA THANNER FÖRTROENDE­RAS. Nya Hovås i västra Göteborg växer fram för fullt med 1 300 nya bostäder i flerbostad­shus och 1 000 nya arbetsplat­ser. Villaområd­et kompletter­as med en stilig småskalig blandstad med mycket högre täthet. Men nu sviker Göteborgs stad, via...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden